Charts.cz/Fórum/Jaké jsou výhody investování do akcií oproti ETF?

Jaké jsou výhody investování do akcií oproti ETF?

Zajímalo by mě, jaké vlastně máte zkušenosti s investováním do akcií v porovnání s ETF. Už nějakou dobu přemýšlím o tom, že bych začal investovat, ale nejsem si úplně jistý, jestli se zaměřit přímo na jednotlivé akcie nebo raději zvolit ETF. Četl jsem, že investice do akcií může přinášet vyšší výnosy, pokud se člověk trefí do správných společností, ale zároveň je to prý mnohem rizikovější a vyžaduje to víc času a znalostí. Na druhou stranu, ETF by měly být bezpečnější a diversifikovanější, takže bych měl méně starostí o jednotlivé tituly a jejich výkon. Jaké máte názory nebo zkušenosti ohledně toho, co se vyplatí víc? V čem vidíte hlavní výhody investování do akcií oproti ETF? A myslíte si, že je lepší začít s jedním z těchto způsobů a pak se třeba posunout dál? Co byste poradili někomu, kdo se teprve snaží najít svou cestu ve světě investic?

146 slov
1.5 minut čtení
24. 1. 2025
Jaroslav Kraus
Jaroslav Kraus

Když to vezmu kolem a kolem, investování do akcií má určitě své kouzlo. Můžeš si vybrat konkrétní firmy, které tě zajímají, a pokud se trefíš do ziskovek, tak můžeš mít slušné výnosy. Ale to je právě ten problém – musíš mít čas na sledování trhu, analyzovat výsledky a tak. A když někde uděláš chybu, můžeš dost prodělat. Na druhou stranu ETF jsou fajn pro diversifikaci. Koupíš jeden fond a hned jsi v několika firmách – to snižuje riziko. Takže pokud nemáš moc času nebo zkušeností, ETF by mohlo být lepší volba.

Osobně bych začal s ETF, abych se trochu rozkoukal a pak testoval akcie, když už budu mít větší jistotu. Klidně si zkusit obojí, ale udržuj rozumný mix. Hlavně si dej pozor na poplatky u obou způsobů. V konečném důsledku je dobré se vzdělávat a sledovat trendy – nikdy nevíš, co se může zrovna vyplatit.

144 slov
1.4 minut čtení
2. 2. 2025
Filip Vaněk
Filip Vaněk

Investování do akcií má pár výhod, co se mi ukázaly. Když si vybereš správné akcie, můžeš mít mnohem vyšší výnosy než s ETF. Třeba když trefíš nějakou rostoucí firmu, můžeš mít hodně zisků. U akcií máš taky větší kontrolu, můžeš vybírat konkrétní firmy podle toho, co ti sedí nebo co znáš. Na druhou stranu to samozřejmě znamená víc práce – je potřeba sledovat trhy, číst zprávy a být informovaný. Riziko je tam větší, zvlášť když investuješ do pár jednotlivých akcií, které ti můžou celkově udělat nebo zlomit portfolio.

ETF jsou skvělý pro diversifikaci, protože investuješ do celého koše akcií a tím se snižuje riziko. Nemusíš tolik slepě věřit v jeden titul, což může být fajn pro začátečníky. Mně osobně přijde jako dobrý start začít s ETF a pak přidat pár jednotlivých akcií, jak nabereš zkušenosti a sebevědomí.

Takže na začátek bych šel spíš do ETF a pak se třeba posunul k akciím, jak budeš mít víc znalostí. To je takovej kompromis mezi rizikem a výnosem.

163 slov
1.6 minut čtení
5. 2. 2025
Miroslav Rada
Miroslav Rada