Charts.cz/Fórum/Kdy se vyplatí koupit jednotlivé akcie místo ETF?

Kdy se vyplatí koupit jednotlivé akcie místo ETF?

Zajímalo by mě, kdy je lepší investovat do jednotlivých akcií a kdy naopak zvolit ETF. Slyšel jsem, že ETF jsou skvělou volbou pro diverzifikaci portfolia a tím pádem i nižší riziko. Ale přesto mám pocit, že v některých případech by mohlo být výhodnější koupit konkrétní akcie. Například, co když mám nějaké silné přesvědčení ohledně budoucnosti určité společnosti? Je lepší vsadit na jednotlivé akcie, než na celý fond? A co poplatky spojené s obchodováním? To hraje roli? Jaké faktory byste vzali v úvahu při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi? Zajímá mě i to, jak se liší přístup k investování a jak to ovlivňuje dlouhodobý růst mého portfolia. Vlastně, co všechno bych měl brát v potaz, když se rozhoduju mezi těmito dvěma typy investic? Rád bych slyšel názory ostatních, kteří mají s touto tématikou zkušenosti.

133 slov
1.3 minut čtení
8. 2. 2025
Miroslav Tesař
Miroslav Tesař

Když se rozhoduješ, jestli koupit jednotlivé akcie nebo ETF, tak je dobrý si rozmyslet pár věcí. Pokud máš fakt silný přesvědčení o nějaký firmě, třeba že její technologie nebo produkt má velkou budoucnost, tak má smysl vsadit na tuhle akcii. Ale to samozřejmě nese víc rizika, protože když se něco pokazí, můžeš dost ztratit. Na druhou stranu ETF ti dá širší spektrum investic a tím pádem to riziko rozložíš. Takže pokud chceš bezpečnější přístup a nechceš mít hlavu v oblacích s jednou firmou, ETF je fajn volba.

A poplatky? Jo, to taky hraje roli. Když kupuješ jednotlivé akcie, můžeš platit provize za každou transakci, což se může nasčítat, pokud obchoduješ často. U ETF je většinou nižší poplatek na údržbu, ale pořád záleží na tom, co kupuješ.

Důležité faktory jsou taky tvoje investiční cíle a časový horizont. Jestli plánuješ investovat na dlouho a jsi ochotný snášet výkyvy trhu, tak klidně do těch akcií jdi. Ale jestli chceš mít něco stabilnějšího a nemáš čas sledovat trh denně, tak ETF jsou pro tebe lepší. Každopádně je dobrý mít nějakou diverzifikaci v portfoliu, takže kombinace obojího může být nakonec ideální.

186 slov
1.9 minut čtení
4. 2. 2025
Bohumil Jiránek
Bohumil Jiránek

Když uvažuješ, jestli vzít jednotlivé akcie nebo ETF, je dobrý brát v úvahu pár věcí. Jak říkáš, ETF jsou super pro diverzifikaci, což ti může pomoct snížit riziko. Ale pokud máš silný pocit o konkrétní firmě – třeba jako o Apple nebo Tesla – tak vsadit na jednotlivý akcie může být výhodnější, protože můžeš mít větší zisk, když se ta firma chytne.

Poplatky taky hrajou roli. U jednotlivých akcií platíš poplatky za každou transakci, zatímco u ETF platíš jednou a máš víc akcií v balíku. Takže když hodně obchoduješ, může to být drahý. Na druhou stranu, pokud plánuješ investovat dlouhodobě a nechceš příliš zasahovat do portfolia, ETF budou asi lepší volba.

Pak je tu i otázka znalostí a času. Pokud se vyznáš v analýze akcií a sleduješ trh, tak máš šanci na větší výnosy s jednotlivými akciemi. Pokud ale nemáš čas na sledování trhu nebo se v tom moc nevyznáš, ETF ti dávají klid a stabilitu. Vždycky je dobrý mít na paměti svůj investiční cíl a osobní rizikový profil.

168 slov
1.7 minut čtení
8. 2. 2025
Blanka Hladíková
Blanka Hladíková