Charts.cz/Fórum/Ztráty z prodeje NFT a daně – jak to je?

Ztráty z prodeje NFT a daně – jak to je?

Chtěl bych se zeptat, jestli je nutné hlásit ztráty z prodeje NFT na daních, nebo se to nějak moc neřeší. Slyšel jsem různé názory, že když prodávám NFT a prodám ho za méně, než jsem ho koupil, tak bych měl tyto ztráty nějakým způsobem vykázat. Ale co když se jedná o menší částky a já nejsem žádný velký investor, jen tak si s tím hraju? Je pravda, že úřady to nějak více nesledují a není potřeba se tím zabývat? Uvažoval jsem o tom, že když bych měl víc ztrát, tak bych se mohl pokusit je vyúčtovat a snížit si tak daňový základ, ale nevím, jak by to celé fungovalo v praxi. Mám strach, že pokud to neohlásím a pak na mě někdo přijde, tak bych mohl mít problémy. Jaké máte zkušenosti vy? Hlásíte to někdo? Je tu někdo, kdo by mohl poradit, jak to vlastně funguje? Vím, že daně z kryptoměn jsou celkem složité a teď i ty NFT, takže bych rád měl jasnější představu o tom, co mohu očekávat. Dík za každou radu alebo zkušenost.

176 slov
1.8 minut čtení
26. 10. 2024
Jakub Sedláček
Jakub Sedláček

Když prodáváš NFT za méně, než jsi ho koupil, tak ztrátu můžeš teoreticky vykázat. U těch menších částek to většinou nikdo moc neřeší, ale pokud bys měl víc takových ztrát, mohlo by to pomoci snížit daňový základ. Úřady zatím moc nezkoumají malé investory, ale pokud by na to přišli, mohl bys mít problém. Doporučuju si to aspoň nějak evidovat, abys měl přehled. Můžeš se taky poradit s účetním nebo daňovým poradcem, ti ti řeknou konkrétně, co a jak. Je fajn mít jasno, ať pak nemáš potíže.

86 slov
0.9 minut čtení
4. 11. 2024
Rudolf Kovář
Rudolf Kovář

Ztráty z prodeje NFT bys měl hlásit na daních, i když jsi malý investor. Když prodáš NFT za méně, než jsi ho koupil, můžeš tyto ztráty uplatnit a snížit si tak daňový základ. I když se to může zdát jako drobnost, úřady to teoreticky sledovat můžou. Pokud to neohlásíš a pak tě zkontrolují, můžeš mít problémy. Je dobré mít přehled o všech transakcích, abys byl připravený, kdyby se něco dělo. Zatímco za menší částky to asi nikdo moc řešit nebude, v případě větších ztrát bys měl být opatrný a raději si to vyřešit podle pravidel. Na daně z kryptoměn a NFT je hodně nejasností, takže je lepší si to zjistit dopředu. Můžeš se třeba poradit s účetním, aby ti poradil konkrétně k tvé situaci.

124 slov
1.2 minut čtení
21. 12. 2024
Jitka Dostálová
Jitka Dostálová