Charts.cz/Fórum/Daně z prodeje NFT

Daně z prodeje NFT

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s daněmi, když se rozhodnu prodat svoje NFT. Mám nějaké digitální umění nebo sběratelské předměty, které jsem koupil daleko levněji, ale teď je chci prodat za mnohem víc. Musím z toho nějak podávat daňové přiznání? A co když jsem je koupil v kryptoměnách? Jak to ovlivňuje výpočet daně? Platí se daň z kapitálového zisku podobně jako u akcií? Mám strach, že bych mohl něco pokazit a pak by mi hrozila pokuta nebo něco podobného. Jak se vlastně určuje, kolik bych měl zaplatit na daních? Existují nějaké limity nebo výjimky pro NFT, o kterých bych měl vědět? A co když mám víc NFT a prodám je postupně? Měl bych to nějak hlásit i v případě, že celkově na tom neprodělám? Je tu někdo, kdo tomu rozumí a mohl by mi to pořádně vysvětlit? Fakt bych ocenil, kdyby mi někdo poradil, abych se vyhnul problémům. Díky!

151 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Stanislav Kraus
Stanislav Kraus

Když prodáš NFT, tak ano, musíš to hlásit na daních. Zisk z prodeje NFT se považuje za kapitálový zisk, takže to funguje dost podobně jako u akcií. Když koupíš NFT za nějakou částku a prodáš ho za víc, tak rozdíl je tvůj zisk a ten bys měl zdanit. Co se týče kryptoměn, když jsi koupil NFT v kryptu, tak to může být trochu složitější, protože při koupi vzniká také zisk nebo ztráta na té kryptoměně, což bys měl taky započítat.

Pokud prodáš víc NFT postupně, tak doporučuji vést si přesný přehled o všech transakcích. A i kdybys neprodělal celkově, přesto to hlásit musíš. Můžeš mít limity na daně podle toho, kolik vyděláš za rok (ať už je to 0 nebo víc), ale na to se radši podívej u svého daňového poradce nebo na webu finančáku. Určitě to nepodceňuj, protože pokuty můžou být nepříjemné. Nauč se tomu trochu rozumět a radši si všechno zaznamenávej.

152 slov
1.5 minut čtení
22. 12. 2024
Eva Bláhová
Eva Bláhová

Když prodáváš NFT, tak to většinou spadá pod daň z kapitálového zisku, což je podobný princip jako u akcií. Takže když koupíš něco za 100 a prodáš za 1000, tak ten rozdíl 900 je to, co bys měl danit. Pokud jsi koupil NFT za kryptoměny, tak se to počítá jako výměna – musíš si zjistit, kolik ta kryptoměna stála v momentě, kdy jsi ji použil na nákup NFT, a pak to stejné udělat při prodeji. Podle toho se ti pak vypočítá ten zisk. Většinou bys měl podávat daňové přiznání i když jsi celkově neprodělal – je lepší mít všechno zdokumentované a hlásit to. Limity nebo výjimky závisí na zemi, kde žiješ, takže se mrkni na místní zákony. Měj si radši všechno v pořádku, protože pokuty za nedanění jsou dost drsné. Takže tohle není sranda, radši si zjisti všechny detaily.

139 slov
1.4 minut čtení
31. 1. 2025
Alena Havlová
Alena Havlová