Charts.cz/Fórum/Jaké procento portfolia bych měl dát do nemovitostí?

Jaké procento portfolia bych měl dát do nemovitostí?

Už nějakou dobu přemýšlím o svém investičním portfoliu a chtěl bych se vás zeptat, jaké procento byste doporučili investovat do nemovitostí? Jsem si vědom, že nemovitosti mohou být skvělým způsobem, jak diverzifikovat svůj majetek a zajistit si stabilní příjem, ale nejsem si jistý, kolik z celkového portfolia bych měl do nich alokovat. Zajímá mě, jaké faktory byste brali v úvahu při určování této částky. Měli byste to posuzovat podle celkové hodnoty investic, nebo spíše podle očekávaného výnosu? Také mě zajímají vaše názory na to, jak se nemovitosti liší od jiných možností investování, jako jsou akcie nebo kryptoměny. Je pravda, že s nemovitostmi je to trochu jiné a vyžadují jiný přístup? Mohu nějakým způsobem zhodnotit rizika spojená s investováním do realit? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a doporučení. Jak jste vy sami rozložili své investice do nemovitostí? Díky za všechny tipy a rady!

142 slov
1.4 minut čtení
12. 6. 2024
Denisa Tvrdíková
Denisa Tvrdíková

Investice do nemovitostí je fakt dobrá věc, ale kolik bys měl alokovat? Obecně se doporučuje tak 10-30 % portfolia, záleží na tvých cílech a rizikové toleranci. Taky zvaž, jak moc chceš diverzifikovat - nemovitosti jsou jiný než akcie nebo kryptoměny, mají svou specifickou volatilitu a likviditu.

Při rozhodování se zamysli nad tím, jaký máš příjem z těch nemovitostí v plánu, jestli to bude pronájem nebo spekulace na růst ceny. Rizika můžeš hodnotit podle trhu – třeba jak se vyvíjejí ceny nemovitostí v tvé oblasti nebo jestli jsou tam nějaké právní komplikace.

Osobně bych doporučil mít nějaké investice do nemovitostí, ale ne příliš, protože to může být náročné na management. Já mám třeba kolem 20 % v realitách a zbytek spíš v akciích a fondech. Ale každý má jinou strategii, takže si to přizpůsob podle sebe.

135 slov
1.4 minut čtení
13. 12. 2024
Dana Jelínková
Dana Jelínková

Investování do nemovitostí je fakt super způsob, jak rozložit riziko, ale kolik procent portfolia do toho dát? Záleží to na mnoha faktorech. Někteří investoři doporučují kolem 20-30% z celkového portfolia, ale to se liší podle osobních preferencí a toleranci k riziku. Pokud jsi mladý a můžeš si dovolit víc riskovat, možná klidně až 40% nebo i víc.

Důležitý je taky očekávaný výnos a likvidita. Nemovitosti nejsou tak rychle přenositelné jako akcie, takže když potřebuješ peníze hned, může to být problém. Také pamatovat na náklady spojené s údržbou a daněmi. Porovnej to s investicemi do akcií nebo kryptoměn, kde máš větší volatilitu a potenciál vysokých výnosů, ale taky větší riziko.

Při posuzování rizik zohledni třeba lokalitu nemovitosti a aktuální tržní podmínky. Když se trh zpomaluje, můžeš mít problémy s pronájmem nebo prodejem. Osobně bych doporučil mít solidní rezervu na pokrytí nepředvídaných nákladů.

Takže shrnutí - začni třeba s 20-30% a podle toho, jak se cítíš a jak se ti daří, upravuj to. Každý investiční styl je jiný, důležité je to mít promyšlené.

170 slov
1.7 minut čtení
26. 10. 2024
Václav Khýr
Václav Khýr