Charts.cz/Fórum/Jak mám rozložit investice mezi akcie a kryptoměny?

Jak mám rozložit investice mezi akcie a kryptoměny?

Zajímalo by mě, jak bych měl rozložit svoje investice mezi akcie a kryptoměny. Mám nějaké zkušenosti s obchodováním a sleduji trhy už nějakou dobu, ale pořád si nejsem jistý, jaký poměr je ideální. Vím, že akcie bývají považovány za stabilnější investici, zatímco kryptoměny mohou přinášet vysoké výnosy, ale i velká rizika. Taky jsem slyšel o různých strategiích – někteří lidé doporučují investovat víc do akcií, jiní říkají, že je dobré mít větší část portfolia v kryptu. Jak to vidíte vy? Co u vás funguje? Jakou strategii jste zvolili vy a proč? Myslíte si, že by měl být poměr 70:30 nebo spíš 50:50? Jaké konkrétní faktory bych měl zvážit při rozhodování? Rád bych slyšel názory lidí, kteří se v tom vyznají. A co se týče volatility – je lepší investovat pravidelně menší částky do kryptoměn, třeba skrze průměrování nákupních cen, nebo se zaměřit na akcie s dobrým potenciálem růstu? V poslední době se hodně mluví o různých altcoinech a NFT, takže bych chtěl vědět i to, zda by se měly započítat do celkové strategie. Jakou roli hrají vaše osobní preference a zkušenosti při rozdělování investic? Vím, že každý má jiný přístup a cíle, ale zajímal by mě váš pohled na tohle téma.

201 slov
2 minut čtení
27. 2. 2024
Martin Lacina
Martin Lacina

Tohle je fakt těžká otázka a hodně záleží na tvých cílech a toleranci k riziku. Osobně bych řekl, že pokud jsi relativně novější investor, možná začít s 70% akcie a 30% krypta. Akcie jsou víc stabilní a mají historicky lepší návratnost na dlouhodobé investice. Kryptoměny sice nabízejí potenciál pro velké zisky, ale jsou hodně volatilní, takže je lepší jít do toho opatrně.

Co se týče průměrování nákupních cen u krypta, to je rozumný přístup. Pokud koupíš pravidelně menší částky, tak zmírníš dopady volatility. Altcoiny a NFT? To bych bral jako menší část svého portfolia, protože tam je to ještě riskantnější než u hlavních kryptoměn jako Bitcoin nebo Ether.

Osobní preference hrají velkou roli – pokud máš větší zájem o technologie a inovace v kryptu, možná bys mohl přidat, ale furt mít na paměti rozumnou diverzifikaci. Takže zvažuj svoje cíle a buď realistický ohledně toho, co můžeš ztratit.

146 slov
1.5 minut čtení
9. 8. 2023
Oldřich Vyskočil
Oldřich Vyskočil

Rozložení investic mezi akcie a kryptoměny závisí hlavně na tvém rizikovém apetitu a investičních cílech. Obecně platí, že akcie jsou stabilnější, takže pokud hledáš jistotu, klidně se drž 70:30 ve prospěch akcií. Naopak, pokud jsi ochotný riskovat a chceš potenciálně vyšší výnosy, tak 50:50 může být zajímavá volba.

Taky zvaž volatility kryptoměn. Průměrování nákupních cen je fajn strategie, protože to snižuje dopad náhodných výkyvů trhu. U altcoinů a NFT bych byl opatrný – pokud do nich chceš investovat, tak jen malé procento portfolia a pečlivě vybírat.

Osobně mám v kryptu kolem 30% a zbytek v akciích, ale každý má jinou toleranci k riziku. Důležitý je taky časový horizont – pokud investuješ na dlouho, tak můžeš víc riskovat. Nezapomeň sledovat trhy a být informovaný o novinkách, to ti pomůže se rozhodnout správně.

130 slov
1.3 minut čtení
20. 6. 2024
Zuzana Pešková
Zuzana Pešková