Charts.cz/Fórum/Co dělat, když se myslím, že moje NFT bylo napadeno nebo podvedeno?

Co dělat, když se myslím, že moje NFT bylo napadeno nebo podvedeno?

Takže jsem si teď koupil pár NFT a měl jsem z toho radost, ale najednou jsem si všiml, že je něco divného. Myslím, že moje NFT bylo napadeno nebo podvedeno. Měl jsem je v peněžence a pak jsem zjistil, že se na nějakém trhu objevila kopie toho, co mám. Jak se to mohlo stát? Mám strach, že jsem se stal obětí nějakého podvodu nebo phishingu. Co byste doporučili udělat v takové situaci? Mám kontaktovat podporu platformy, kde jsem NFT koupil, nebo bych měl nejdřív prověřit svoji peněženku? Může mi někdo vysvětlit, jak fungují tyto útoky a jestli je možné nějakým způsobem získat zpět ztracené NFT? Jaké jsou mé možnosti ochrany? A co když jsem už sdílel nějaké informace, které by mohly být použity proti mně? Prosím, poraďte mi, co dělat dál. Je tu někdo, kdo už podobnou zkušenost zažil? Jaké kroky jste podnikli? Děkuju moc za jakoukoli radu!

148 slov
1.5 minut čtení
28. 8. 2022
Kristýna Volfová
Kristýna Volfová

Když máš podezření, že bylo tvoje NFT napadeno, první věc je zkontrolovat, jestli někdo nezískal přístup k tvé peněžence. Zkus se podívat na transakce – pokud něco neznáš, můžeš být obětí phishingu. Změň heslo a zapni dvoufázové ověření na peněžence. Pak kontaktuj podporu platformy, kde jsi NFT koupil – oni ti můžou říct víc o tom, co se děje. Co se kopií týče, v crypto světě je to bohužel běžný problém. Někdo může vytvořit fake verzi tvého NFT, ale to neznamená, že to je tvoje původní NFT. Je důležitý neklikat na podezřelé odkazy a nesdílet citlivé informace. Pokud jsi už něco sdílel, dej si pozor na to, co děláš dál. Správně zabezpečená peněženka a opatrnost jsou klíčem k prevenci dalších problémů.

121 slov
1.2 minut čtení
29. 10. 2023
Lucie Kovářová
Lucie Kovářová

Tohle je fakt nepříjemná situace, co popisuješ. První věc, co bys měl udělat, je zkontrolovat svoji peněženku a ujistit se, že tam máš všechny svoje NFT. Zjisti, jestli jsi nesdílel nějaký soukromý klíč nebo seed frázi, to by mohlo vysvětlit, jak se útočníci dostali k tvým NFT. Pokud jsi něco takového udělal, tak je možné, že jsou tvé tokeny v ohrožení.

Doporučuji ti okamžitě změnit hesla a zabezpečit všechny účty, co máš. Další krok je kontaktovat podporu platformy, kde jsi NFT koupil. Oni můžou mít nějaké informace nebo možnosti, jak ti pomoct. Zároveň si ověř, jestli ta kopie NFT není jen nějaký podvod nebo fejkový token na jiném marketu.

Co se týče získání zpět ztracených NFT, to může být složité. Většinou jsou tyto transakce nezvratné a pokud byly převedeny na jinou peněženku, tak je těžké je dostat zpět. Ale zkus se zeptat na fórech zaměřených na NFT nebo kryptoměny, třeba tam někdo měl podobnou zkušenost a ví, co s tím.

Hlavně si dávaj pozor na další možné útoky a phishingový pokusy. Nikdy nesdílej své soukromé klíče a buď opatrný při klikání na odkazy nebo stahování něčeho podezřelého.

184 slov
1.8 minut čtení
22. 9. 2024
Bohumil Odehnal
Bohumil Odehnal