Charts.cz/Fórum/Jak poznat, kdy je trh NFT nadhodnocený nebo podhodnocený?

Jak poznat, kdy je trh NFT nadhodnocený nebo podhodnocený?

V poslední době se svět NFT dostává do popředí a já jsem si všiml, že stále více lidí se snaží zjistit, jak správně investovat do těchto digitálních aktiv. Mám pocit, že je důležité mít nějakou orientaci v tom, jak hodnotit trh NFT a rozpoznat momenty, kdy jsou ceny nadhodnocené nebo naopak podhodnocené. Jak vlastně zjistit, jestli je dané NFT přehnaně drahé? Sleduje někdo z vás nějaké konkrétní ukazatele, které by pomohly odhalit přešlapy v cenotvorbě? Zajímalo by mě také, jak si například porovnat ceny NFT v rámci různých tržišť nebo zda existují nějaké trendy, které by mohly napovědět o celkovém zdraví trhu. Myslíte si, že analýza objemu obchodů nebo sledování poptávky po konkrétních umělcích může poskytnout užitečné informace? Jak moc hrají roli celkové ekonomické faktory či zprávy v médiích v ovlivňování hodnoty NFT? Rád bych slyšel názory ostatních, protože mám pocit, že se v této oblasti nacházíme všichni na velmi kluzkém terénu. Co si myslíte o různých strategiích investování do NFT? Jak poznáte, kdy je dobrý čas nakupovat a kdy naopak prodávat? Mohli byste sdílet vaše zkušenosti s tímto tématem? Děkuji předem za jakékoliv tipy!

185 slov
1.9 minut čtení
10. 9. 2023
Marcela Kotková
Marcela Kotková

Jasně, tohle je hodně aktuální téma. Trh s NFT je fakt divokej a těžko říct, kdy je co nadhodnocený nebo podhodnocený. Osobně se dívám na pár věcí. První je objem obchodů – jestli někdo prodává za šílený ceny, ale nikdo pak nekupuje, tak to může být varovnej signál. Pak taky sleduju, kolik lidí sleduje daný umělce nebo projekty, to ti napoví o poptávce. Zároveň porovnávám ceny na různých tržištích, protože ceny se můžou dost lišit.

Ekonomika celkově hraje roli – když je krize, lidi nebudou investovat do NFT jako blázni. A média? Ty můžou dost zamávat s cenama, stačí jedna hype zpráva a ceny letí nahoru.

S investováním do NFT bych byl opatrnej, je to dost spekulativní. Dobré je mít nějakou strategii, prostě nevstupovat do paniky a mít vymyšlený, kdy prodávat. Taky si dej pozor na trendy – co teď frčí za styl nebo umělce? Pokud vidíš, že něco ztrácí na popularitě, možná je čas vystoupit. Celkově je dobrý se vzdělávat a sledovat trh neustále.

165 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2025
Emil Prchal
Emil Prchal

K určení, jestli je trh NFT nadhodnocený nebo podhodnocený, se dá použít pár různých metod. První je určitě sledování trendů a objemu obchodů. Když vidíš, že se ceny NFT zrychleně zvyšují, ale objem obchodů neodpovídá této ceně, může to být varovný signál, že je trh přehřátý. Další věc je porovnávat ceny na různých tržištích – pokud najdeš stejný NFT za výrazně nižší cenu někde jinde, může to naznačovat, že ta cena je prostě přestřelená.

Také sleduj poptávku po konkrétních umělcích a jejich práci. Když umělec zažívá boom a jeho díla se prodávají za vysoké částky, může to znamenat "fomo" efekt, tedy strach z toho, že něco propásneš. Ale jakmile se ten hype vytratí, klidně ceny spadnou dolů.

Celkové ekonomické faktory hrají taky roli – když je trh obecně v útlumu nebo když vyjdou negativní zprávy o kryptoměnách, tak to může srazit hodnotu i NFT. Vždycky je dobré mít na paměti širší kontext.

Pokud jde o investování, doporučuji nekupovat pod tlakem emocí a vždycky si udělat vlastní průzkum. Někdy je lepší počkat na korekci trhu a pak nakupovat, než skákat po prvních impulsivních nákupech. Zkrátka sleduj trendy a buď obezřetný.

188 slov
1.9 minut čtení
12. 6. 2023
Ladislav Málek
Ladislav Málek