Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do akcií bez velkého kapitálu?

Jak začít investovat do akcií bez velkého kapitálu?

Už nějakou dobu přemýšlím o investování do akcií, ale mám pocit, že bez velkého kapitálu to asi nebude možné. Nedávno jsem se dozvěděl, že existují způsoby, jak investovat i s menšími částkami, ale moc tomu nerozumím. Jak vlastně funguje investování do akcií pro lidi jako jsem já, kteří nemají k dispozici tisíce korun? Správně si myslím, že je důležité začít co nejdříve, ale kde vlastně začít? Mám se snažit najít nějaké platformy nebo aplikace, které umožňují investovat s malým rozpočtem? A co třeba diverzifikace? Jak moc je důležitá, když mám třeba jen pár set korun? Slyšel jsem něco o ETF nebo podílových fondech, ale nevím, jestli to je pro mě. Jaké jsou výhody a nevýhody takového přístupu? A co poplatky? Nebude mě to stát více než vydělané peníze? Všechny tyto otázky mi víří hlavou a nevím, kdo by mi na ně mohl odpovědět. Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, kteří začínali podobně. Děkuji předem za jakékoliv rady alebo tipy!

160 slov
1.6 minut čtení
29. 9. 2022
Jakub Šváb
Jakub Šváb

Investování do akcií s malým rozpočtem je úplně možný. Dneska máš spoustu možností, jak začít i s pár stovkama. Existují aplikace a platformy jako Revolut nebo Robinhood, který ti umožní nakupovat akcie bez velkých poplatků a někdy i s nulovým minimálním vkladem. To je super pro začátečníky.

Diverzifikace je důležitá, i když máš jen pár set korun. Místo toho, abys investoval do jedné akcie, můžeš zkusit ETF (burzovně obchodované fondy), které obsahují vícero akcií najednou. Takže i za malý peníz můžeš mít kousek z několika firem a snížit riziko.

Poplatky jsou něco, na co si dej pozor. Některé platformy účtují poplatky za obchodování nebo jiné služby, tak se na to radši podívej dopředu, aby tě to pak nepřekvapilo. Při investování s malým kapitálem se snaž držet náklady co nejníž.

Jasně, že začít co nejdřív je důležité – čím dřív investuješ, tím víc můžeš vydělat díky úrokům z úroků. Neboj se zkoušet a učit se za pochodu, všechny tyhle věci se ti pomalu poskládají do sebe.

165 slov
1.7 minut čtení
14. 12. 2023
Daniela Hrdličková
Daniela Hrdličková

Investování do akcií s malým rozpočtem je úplně reálné a dost lidí to dělá. Nejdřív si zvol platformu, co nabízí nízké poplatky, ideálně nějakou mobilní aplikaci jako Revolut nebo Robinhood, pokud máš možnost. Můžeš začít třeba i s pár stovkami. Dobrý tip je investovat do ETF (burzovně obchodovaných fondů), protože ti to umožní diverzifikovat i s malou částkou. V podstatě koupíš kousek víc firem najednou, což snižuje riziko. Podílové fondy jsou taky fajn, ale pozor na poplatky, ty můžou sežrat část tvého zisku. Pokus se o pravidelné investice, třeba každý měsíc něco malého, časem to poroste. A ano, diverzifikace je důležitá i když máš jen pár korun. Snaž se o různé sektory, aby ses vyhnul velkým ztrátám. Na začátku to chce trochu studia, ale fakt je lepší začít co nejdřív než čekat na ideální částku.

135 slov
1.4 minut čtení
27. 1. 2025
Irena Vojtěchová
Irena Vojtěchová