Charts.cz/Fórum/Jak zkombinovat kryptoměny a akcie v portfoliu?

Jak zkombinovat kryptoměny a akcie v portfoliu?

Mám takovou otázku ohledně investic, konkrétně co se týče kombinování kryptoměn a akcií v jednom portfoliu. Zajímalo by mě, jak na to jít, aby to dávalo smysl. Chtěl bych mít vyvážené portfolio, ale přitom chci mít v něm i kousek z toho vzrušení s kryptoměnami. Jak mám začít? Mám se zaměřit na nějaké konkrétní kryptoměny, nebo bych měl spíše vsadit na stabilnější akcie? A co třeba diversifikace? Je lepší mít více různých investic, nebo se soustředit na několik vybraných? Jaký je váš názor na to, když chci mít v portfoliu jak akcie, tak kryptoměny, je to dobrá strategie, nebo je lepší držet se jen jednoho typu investice? Co třeba rizika, jsou kryptoměny tak riskantní, že by měly být odděleny od akcií? A co platformy pro obchodování – je lepší mít jednu pro akcie a druhou pro kryptoměny? Jak udržet přehled o obou typech investic a jak si to všechno efektivně spravovat? Chtěl bych slyšet vaše zkušenosti a tipy, jak do toho jít správně. Děkuju!

164 slov
1.6 minut čtení
16. 4. 2022
Bedřich Rozsypal
Bedřich Rozsypal

Pokud chceš zkombinovat kryptoměny a akcie, tak si dej pozor na riziko. Kryptoměny jsou fakt volatilní, takže bych to viděl jako nějakou menší část portfolia, třeba 10-20%. Zbytek rozlož na stabilnější akcie, klidně i dividendové. Diversifikace je důležitá, nemá smysl mít všechno v jednom nebo dvou aktivech. Zkus vybírat víc různých investic, i když některé mohou být riskantní. Co se týče konkrétních kryptoměn, sleduj například Bitcoin a Ethereum, ale i další altcoiny, které mají potenciál. Nezapomeň na platformy – můžeš mít jednu pro akcie a jinou pro kryptoměny, to je běžný přístup. Sleduj pravidelně trhy a svoje investice, ať víš, co se děje. Správa portfolia je klíčová, takže si třeba udělej tabulku nebo používaj aplikace na sledování investic. Drž se rozumného poměru a měj plán.

125 slov
1.3 minut čtení
31. 12. 2023
Vojtěch Koudelka
Vojtěch Koudelka

Kombinování kryptoměn a akcií může být fajn, pokud to uděláš s rozumem. Nejdřív si ujasni, kolik chceš investovat do každé části – klidně začni třeba s 80% akcie a 20% krypto. Měj na paměti, že kryptoměny jsou dost volatilní, takže je dobrý mít v portfoliu i stabilnější akcie pro vyvážení. Zkus se soustředit na pár solidních kryptoměn jako Bitcoin nebo Ethereum, co mají nějakou historii, místo aby jsi skákal po každém novém altcoinu. Diversifikace je důležitá, tak klidně vybírej z různých sektorů akcií a různých kryptoměn. Když máš víc investic, můžeš snížit riziko.

Rizika s kryptoměnami rozhodně jsou, ale když je máš v portfoliu s akciemi, tak to může pomoct vyrovnat ztráty. Co se platforem týče, je fakt dobrý mít oddělené účty pro akcie a krypto, protože každý trh funguje jinak. Na údržbu přehledu můžeš zkusit nějaké portfolio trackery nebo si to prostě psát na papír. Hlavně se nezapomeň vzdělávat a neprudit se s emocemi – investice jsou maraton, ne sprint.

160 slov
1.6 minut čtení
21. 10. 2023
Rudolf Kovář
Rudolf Kovář