Charts.cz/Fórum/Jak se vyhnout ztrátě při investování do akcií s vysokým výnosem?

Jak se vyhnout ztrátě při investování do akcií s vysokým výnosem?

Čím dál víc lidí se zajímá o investice do akcií, zvlášť těch, co slibují vysoký výnos. Ale otázka, co dělat, abych se vyhnul ztrátám, je pro mě čím dál tím aktuálnější. Mám strach, že by mě mohla špatná investice stát hodně peněz. Jak vlastně zjistit, které akcie jsou opravdu bezpečné a které naopak mohou přinést víc škody než užitku? Zkoušel jsem se dívat na trendy a analyzovat trhy, ale pořád mi to přijde jako velké riziko. Měl bych se soustředit na diverzifikaci portfolia a kupovat raději víc různých akcií nebo je lepší investovat větší částku do jedné? A co když se na trhu objeví nějaká zpráva, která ovlivní hodnotu akcí? Jak se s tím vypořádat, abych neztratil peníze? Existují nějaké osvědčené strategie nebo tipy od zkušenějších investorů, které by mi mohly pomoci? Jak poznat, kdy je dobré prodat akcie a kdy naopak držet? Nechci být tím, kdo udělá špatné rozhodnutí a pak toho litoval. Jak si tedy vytvořit plán, který by minimalizoval riziko ztrát a zároveň umožnil využít potenciálních výnosů?

170 slov
1.7 minut čtení
28. 11. 2023
Kateřina Černá
Kateřina Černá

Investování do akcií je fakt risk, to ví každý. Když chceš minimalizovat ztráty, diverzifikace je rozhodně klíčová. Místo toho, abys hodil všechny peníze do jedné akcie, radši rozlož prachy do víc různých firem. To ti pomůže snížit riziko, když jedna akcie spadne, další ti to možná vynahradí. Zjisti si něco o každé firmě, její historii, ziskovosti a celkovém stavu trhu.

Sleduj zprávy, ale nepanikař. Občas se objeví špatné zprávy, které akcie shodí dolů, ale to neznamená, že je čas prodávat. Někdy se akcie vrátí zpět nahoru. Měj nějaký plán – třeba si stanovit cílovou cenu, kdy prodáš nebo stop-loss limit pro případ, že cena klesne pod určitou hranici.

Taky je dobrý mít přehled o trhu a sledovat trendy, ale nezapomínej na dlouhodobé investice. Investice na delší dobu obvykle snižují riziko ztrát. A nakonec – pokud nejsi jistý, radši si promluv s někým zkušenějším nebo si najdi dobrý investiční fond, který ti může pomoct spravovat peníze. Hlavně buď trpělivý a nevystavuj se příliš velkým rizikům.

162 slov
1.6 minut čtení
2. 10. 2024
Tomáš Duchoň
Tomáš Duchoň

V první řadě je dobré si uvědomit, že investování do akcií vždy nese nějaké riziko. Hlavně když jde o akcie s vysokým výnosem, tam je to jak na houpačce. Takže pokud se bojíš ztrát, určitě doporučuju diverzifikaci portfolia. Nekupuj jen jednu akcii, ale radši víc různých, tím si snížíš riziko. Klidně i do různých sektorů, aby tě jedna špatná investice tak nebolela.

Sleduj zprávy a trendy, ale nepanikařuj při každé negativní informaci. Někdy trhy reagují přehnaně a pak se to klidně vrátí zpět. Měj svůj plán a drž se ho – pokud máš jasně nastavené cíle, budeš vědět, kdy prodávat nebo držet. Zkus si udělat nějakou analýzu – třeba podívej se na historické výkonnosti firem a jejich fundamenty. To ti pomůže lépe pochopit, co kupuješ.

Jo a taky si neber půjčky na investice, to je cesta do pekel. Pokud chceš začít, stačí menší částka a postupně se učit. Vytvoř si plán s pravidelným investováním – třeba každý měsíc něco málo. Tím se dostaneš do rytmu a nebudeš mít nervy z jednorázových rozhodnutí.

170 slov
1.7 minut čtení
3. 5. 2024
Emil Tomeš
Emil Tomeš