Charts.cz/Fórum/Co se stane s mými NFT, když zkrachuje platforma, na které je mám?

Co se stane s mými NFT, když zkrachuje platforma, na které je mám?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na něco, co mě poslední dobou dost trápí. Všichni víme, jak rychle se může měnit svět kryptoměn a různých platforem pro NFT. Mám na jednom známém tržišti docela slušnou sbírku NFT, na kterou jsem dal hodně úsilí a i nějaké peníze. Ale co když se ta platforma rozhodne zkrachovat? To se přece může stát každému, ne? Můžu o svá NFT přijít úplně a nikdy už je neuvidím? Nebo existuje nějaký způsob, jak by se daly tyto digitální umělecké kousky zachránit? Jak to vlastně funguje, když je všechno tak decentralizované? Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné mít nějakou jistotu ohledně svých investic do NFT, když je držím na platformě, která může kdykoliv zmizet ze scény. A co se stane s blockchainovou adresou, pokud by ta platforma zkrachovala? Vím, že NFT jsou na blockchainu a přístup k nim by měl být možný, ale jak to vlastně všechno funguje v praxi? Co mám dělat teď, abych byl v bezpečí a neztratil všechnu svou práci a investice? Existují nějaká doporučení nebo osvědčené postupy pro ochranu mých NFT v případě kolapsu platformy? Děkuji předem za odpovědi a rady!

190 slov
1.9 minut čtení
16. 12. 2024
Tereza Havlová
Tereza Havlová

Jasně, tohle je dost častý strach. Když platforma zkrachuje, tak záleží na tom, jak je tvoje NFT uložený. Pokud máš NFT na blockchainu, tak by měly zůstat tam i po zániku platformy. To je výhoda decentralizace. Ale problém je, že pokud nemáš přístup k peněžence nebo souvisejícím klíčům, tak se k nim nedostaneš.

Doporučuji mít svoje NFT v peněžence, kterou ovládáš ty a ne na nějakým centralizovaným tržišti. Převeď si je do vlastní peněženky jako Metamask nebo něco podobnýho, kde máš kontrolu nad svými privátními klíči. Tak budeš mít větší šanci o ně nepřijít.

Je taky dobrý držet si zálohy dat nebo informací o tvých NFT, aby ses v případě problémů mohl snadno orientovat. A sleduj pravidelně novinky kolem trhu a přímo té platformy, abys byl informovanej o případných problémech.

Celkově je to o opatrnosti a dobře si rozmyslet, na kterých platformách investuješ. Takovou jistotu mít prostě nelze, ale dá se minimalizovat riziko.

151 slov
1.5 minut čtení
4. 2. 2025
Kristýna Jarošová
Kristýna Jarošová

Když platforma zkrachuje, záleží, jak byla tvoje NFT uložena. Pokud máš NFT na blockchainu, jako je Ethereum, tak vlastně o ně nepřijdeš, protože ty jsou tam zapsané. Ale problém může nastat s přístupem k nim. Pokud platforma umře a ty nemáš svůj vlastní účet nebo peněženku, kde bys měl soukromé klíče, tak jsi v háji. Je dobrý mít peněženku, kde si můžeš NFT spravovat sám. Zkus se podívat na nějaké decentralizované peněženky jako MetaMask nebo Trust Wallet. Tím si zajistíš, že máš kontrolu nad svými digitálními aktivy. Vždycky je fajn mít svoje NFT mimo centralizovanou platformu, abys měl jistotu. Takže doporučuji udělat zálohu a mít to v peněžence, kam máš klíče a přístup jen ty. Takhle se vyhneš kolapsu tržiště.

120 slov
1.2 minut čtení
26. 11. 2024
Lenka Procházková
Lenka Procházková