Charts.cz/Fórum/Jak se chránit před podvody při investování do NFT?

Jak se chránit před podvody při investování do NFT?

V poslední době jsem se hodně zajímal o investování do NFT, protože slyším, že to může být skvělý způsob, jak zhodnotit své peníze. Ale co mě opravdu děsí, jsou všechny ty zprávy o podvodech a nelegálních praktikách, které se kolem tohoto trhu točí. Jak vlastně poznat, co je pravda a co je jenom klam? Jak se dá vyhnout těmto podvodníkům? Slyšel jsem, že existují různé metody, jak ověřit autenticitu tokenů a umělců, ale co když narazím na něco, co vypadá jako dobrá příležitost, ale ve skutečnosti je to past? Jaké konkrétní kroky bych měl podniknout, abych minimalizoval riziko ztráty peněz? Měl bych se třeba dívat na to, kdo je za projektem, nebo jaké mají hodnocení na sociálních sítích? A co smart kontrakty? Je pravda, že je to zajištěný způsob, jak chránit své investice? Nebo si mám raději dávat pozor na věci jako je reputace platformy, kde NFT kupuji? Rád bych znal názory ostatních a tipy, jak se v této oblasti pohybovat bezpečněji. Máte nějaké zkušenosti s tímto tématem? Vím, že investování nese vždy určité riziko, ale rád bych se dozvěděl víc o tom, jak minimalizovat ta rizika především v tak dynamickém a rychle se měnícím prostředí jako jsou NFT.

199 slov
2 minut čtení
23. 7. 2024
Žaneta Kovářová
Žaneta Kovářová

Hele, investování do NFT je fakt zajímavý, ale máš pravdu, že je tam spousta podvodů. Prvním krokem je ověřit si, kdo za projektem stojí. Zkus zjistit, jestli umělec nebo tým má nějakou historii a jestli je známý v komunitě. Dobrý nápad je koukat na sociální sítě a hodnocení – sleduj, co říkají ostatní.

Další věc jsou smart kontrakty. Ty by měly být veřejné a ty si je můžeš zkontrolovat. Pokud nevíš, jak na to, poptej se někoho, kdo tomu rozumí, nebo si najdi nějaké tutoriály. Taky se dívej na platformy, kde nakupuješ – některé mají lepší reputaci než jiné, takže to chce udělat průzkum.

Nenech se unést tím, jak "skvělá" nabídka vypadá. Často to může být příliš dobré na to, aby to byla pravda. Pokud máš pocit, že něco nesedí, tak se radši stáhni. A hlavně investuj jen tolik, kolik jsi ochotný ztratit. To platí u všech investic, ale u NFT to platí dvojnásob.

153 slov
1.5 minut čtení
17. 11. 2024
Kristýna Machačová
Kristýna Machačová

Takže, investování do NFT je fakt divočina a spousta lidí se už napálila. Je dobrý mít na paměti pár věcí, co ti můžou pomoct vyhnout se podvodům. Zjisti si, kdo je za projektem – sleduj umělce a jejich předchozí práci. Podívej se na jejich sociální sítě, jestli mají nějaké fanoušky a jak reagují na jejich věci. Ověřuj autenticitu tokenů, třeba přes známé platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde je to víc regulovaný. Smart kontrakty můžou být bezpečný, ale musíš rozumět tomu, co děláš. Vždycky si čti recenze o platformách, kde kupuješ NFT, abys viděl, jestli maj dobrou reputaci. A hlavně se nesnaž do toho skočit hned – pokud něco vypadá až moc dobře, tak to asi nebude. Buď opatrnej a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

128 slov
1.3 minut čtení
1. 2. 2025
Olga Kříčková
Olga Kříčková