Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší decentralizované platformy pro NFT obchodování?

Jaké jsou nejlepší decentralizované platformy pro NFT obchodování?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně ty nejlepší decentralizované platformy, kde můžu obchodovat s NFT? Já jsem docela nováček v tomhle světě kryptoměn a NFT a chci se ujistit, že investuji na správném místě. Slyšel jsem o OpenSea a Rarible, ale nevím, jestli jsou to opravdu ty nejlepší možnosti. Jaké další platformy byste doporučili pro decentralizované obchodování s NFT? Je nějaký rozdíl mezi těmito platformami z hlediska poplatků, uživatelské zkušenosti nebo dostupnosti různých typů tokenů? Jak je to s ochranou práv k těmto digitálním aktivům? Mám obavy z toho, jak se liší jednotlivé platformy v přístupu k umělcům a jejich dílům. Je důležité věnovat pozornost i komunitě kolem těchto platforem? Také mě zajímá, jaké jsou trendy v tomto segmentu trhu a co bych měl sledovat, abych byl v obraze. Jak začít obchodovat s NFT tak, aby to bylo co nejvíc efektivní a bezpečné? Když už mluvím o bezpečnosti, co všechno bych měl vědět ohledně rizik spojených s decentralizovanými platformami? Jak se chránit před podvodníky a nebezpečnými transakcemi? Pokud má někdo zkušenosti s konkrétními platformami pro NFT obchodování, budu rád za každou radu a tip. Díky moc!

186 slov
1.9 minut čtení
4. 2. 2024
Marie Švecová
Marie Švecová

Takže, co se týče decentralizovaných platforem pro NFT, tak OpenSea a Rarible jsou fakt známý a mají širokou nabídku. Ale není to jen o těchto dvou. Můžeš zkusit i Foundation, což je super pro umělce, který je víc orientovaný na kvalitní díla. Pak je tu ještě Zora, kde je zaměření na fair distribution a podmínky pro umělce jsou fajn.

Poplatky se dost liší, většinou jde o poplatky za gas na Ethereu, což může být drahý. Na Rarible máš možnost nastavit vlastní poplatky za prodej, což je zajímavý. Uživatelská zkušenost se taky liší. Například Foundation je víc exkluzivní a můžeš tam narazit na lepší umění, ale musíš být pozván.

Ohledně práv k digitálním aktivům - to je hodně důležitý. Ujisti se, že rozumíš licencím a právům autorů, když kupuješ NFT. Komunita kolem platforem hraje velkou roli, protože ti může pomoct s radama a sdílením zkušeností.

Sleduj trendy jako metaverse nebo gamifikaci NFT - to teď frčí. A bezpečnost? Základní věci jako dvoufaktorová autentizace a opatrnost při klikání na odkazy jsou klíčový. Vždycky si ověřuj, s kým obchoduješ a čti recenze. Hlavně neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Tak hodně štěstí!

188 slov
1.9 minut čtení
27. 3. 2024
Jarmila Machačová
Jarmila Machačová

Takže, co se týče nejlepších decentralizovaných platforem pro NFT, určitě se vyplatí kouknout i na OpenSea a Rarible, to máš pravdu. Ale jsou tu i další jako Foundation, SuperRare nebo Zora, který jsou hodně oblíbený. Každá platforma má trochu jiný poplatky a uživatelskou zkušenost. Například OpenSea má poměrně nízké poplatky za minting a transakce, zatímco Rarible funguje na principu tokenů RARI, což může být pro některý lidi výhodný. Co se týče různých typů tokenů, většinou se soustředí na ERC-721 a ERC-1155.

Ochrana práv je dost důležitá, takže si dej pozor na platformy, které nabízejí nějaké nástroje pro umělce a jejich díla. Komunita okolo těchto platforem je taky klíčová, protože ti může pomoct v začátcích a sdílet zkušenosti nebo rady.

Pokud jde o trendy, sleduj nové projekty a umělce, co přicházejí do prostoru NFT. A co se týče bezpečnosti, vždycky kontroluj adresy a neklikni na podezřelé odkazy. Někdo může zkusit podvody nebo phishing, takže opatrnost je na místě. Založ si peněženku s dobrými bezpečnostními praktikami a nezapomínej zálohovat klíče.

Začni pomalu a uč se z každé transakce. Můžeš taky sledovat fóra nebo sociální sítě zaměřené na NFT, tam většinou najdeš spoustu tipů a rad od zkušenějších uživatelů.

194 slov
1.9 minut čtení
25. 5. 2024
Irena Jirková
Irena Jirková