Charts.cz/Fórum/Investice do NFT - má to smysl, nebo je to jen bublina?

Investice do NFT - má to smysl, nebo je to jen bublina?

V poslední době se na trhu objevila spousta informací o NFT, což jsou vlastně digitální aktiva, která se prodávají za vysoké ceny a některá dokonce dosahují milionových částek. Mám pocit, že jsou teď všude kolem nás, ale nejsem si jistý, jestli je to opravdu dobrá investice. Mě zajímá, jestli se vyplatí investovat do NFT, nebo jestli je to jen další módní trend, který brzo opadne. Slyšel jsem různé názory – někteří lidé říkají, že je to budoucnost umění a sběratelství, jiní varují před tím, že je to jen spekulace a bublina, která praskne. Jak vlastně fungují tyto digitální tokeny a proč by někdo za něco takového měl utrácet tolik peněz? Jaké jsou rizika spojená s investováním do NFT a co by měl člověk zvážit před tím, než do těchto aktiv vloží své peníze? Je tu vůbec nějaký způsob, jak rozpoznat kvalitní NFT od těch méně hodnotných? Mohou se v budoucnu NFT stát běžnou součástí portfolia investora, nebo se jedná pouze o krátkodobý trend, který brzo zapadne? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních ohledně této problematiky.

176 slov
1.8 minut čtení
17. 7. 2022
Zuzana Prokopová
Zuzana Prokopová

NFT jsou fakt divný, já to taky moc nechápu. Vypadá to jako další módní vlna, ale na druhou stranu, někteří lidi říkají, že to mění způsob, jakým vnímáme umění a sběratelství. Je pravda, že někteří umělci a tvůrci si díky tomu vydělali balík. Ale znáš to – co je bublina? To se těžko odhaduje.

Rizika jsou obrovský. Můžeš snadno naletět na něco, co za chvíli nebude mít žádnou hodnotu nebo se to prostě rozpadne, když zájem opadne. A kvalitu NFT poznat není snadný, když je jich tolik a většina je prostě low-effort.

Myslím, že investice do NFT může být smysluplná, ale musíš vědět, do čeho jdeš. Zkoumat projekty, sledovat trendy a nebýt jen v euforii z ceny. Není jasný, jestli se NFT stane standardem v portfoliu investorů nebo jestli rychle zmizí. Měj to na paměti a investuj opatrně.

138 slov
1.4 minut čtení
4. 2. 2025
Milan Vaněk
Milan Vaněk

No, to je dobrá otázka. NFT jsou v současný době hodně v kurzu, ale je to fakt složitý. Mnoho lidí si myslí, že to je budoucnost umění a vlastnictví digitálního obsahu, ale na druhou stranu je to dost spekulativní. Můžeš koupit obrázek nebo video, který se ti líbí, a za pár měsíců může být jeho cena úplně jinde – buď nahoru, nebo dolů.

Riziko je velký, hlavně když jde o trendy projekty, které rychle zmizí. Zjistit, co je kvalitní NFT a co ne, může být náročný. Doporučuju koukat na renomované umělce nebo projekty s dobrou komunitou. Taky nezapomínej na to, že technologie a platformy se můžou měnit.

Takže jestli máš rád umění a jsi ochotnej riskovat peníze, tak proč ne? Ale pokud hledáš stabilní investice, možná bys měl raději zůstat u tradičnějších aktiv. Celkově se dá říct, že NFT jsou buď budoucnost nebo jen další bublina – nikdo to neví. Důležité je dělat důkladný výzkum a investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

163 slov
1.6 minut čtení
31. 12. 2024
Petra Machačová
Petra Machačová