Charts.cz/Fórum/Rozdíl mezi ETF a podílovými fondy?

Rozdíl mezi ETF a podílovými fondy?

Nedávno jsem se začal zajímat o investování a při procházení různých článků jsem narazil na pojmy ETF a podílové fondy. Teď mám v hlavě spoustu otázek, ale hlavně mě zajímá, jaký je vlastně rozdíl mezi těmito dvěma typy investičních produktů. Četl jsem, že ETF, což jsou burzovně obchodované fondy, se obchodují jako akcie na burze a mohou mít různé strategie zaměřené na různé trhy nebo sektory. Na druhou stranu, podílové fondy se zdají být více tradičním způsobem investování, kde se peníze shromažďují od více investorů a spravují je profesionální manažeři. Jak to ale funguje v praxi? Můžete mi prosím vysvětlit, jaké jsou výhody a nevýhody obou typů fondů? Co je lepší pro začínajícího investora? A co třeba poplatky – jsou u ETF nižší než u podílových fondů nebo to záleží na konkrétním produktu? Zajímalo by mě také, jak snadné je koupit nebo prodat tyto fondy, protože jsem slyšel, že u ETF to jde během obchodních hodin, zatímco u podílových fondů je to jinak. Dále bych rád věděl, zda existují nějaké daňové výhody nebo nevýhody spojené s jedním nebo druhým typem investice. Pokud máte osobní zkušenosti s investováním do ETF nebo podílových fondů, budu rád za každou radu. Děkuji!

198 slov
2 minut čtení
31. 10. 2024
Petr Vrba
Petr Vrba

Takže, co se týče ETF a podílových fondů, je to fakt dost odlišný. ETF jsou jako akcie, takže je můžeš kupovat a prodávat během dne na burze, což je super pro rychlý obchodování. Na druhou stranu, podílové fondy se obchodují jednou za den po zavření trhu, takže nemůžeš reagovat na pohyby trhu tak rychle.

Pokud jde o poplatky, ETF mají obvykle nižší správní poplatky než tradiční podílové fondy. Ale dávej pozor na transakční poplatky u brokera. U podílových fondů si většinou platíš vysoké management fee, i když jsou aktivně spravované.

Pro začátečníka bych možná doporučil ETF, protože jsou jednodušší na pochopení a obchodování, ale záleží na tvém stylu investování. Co se daní týče, většinou jsou podobné, ale u ETF můžeš mít nějaké daňové výhody díky způsobu, jakým se vyplácí dividendy.

Osobně mám radši ETF, protože to je prostě rychlejší a víc flexibilní. Podílové fondy můžou být fajn pro ty, co chtějí pasivně investovat a nechtějí se moc starat o trh. Takže na to koukni podle toho, co ti víc vyhovuje.

168 slov
1.7 minut čtení
2. 11. 2024
Karel Pešta
Karel Pešta

Rozdíl mezi ETF a podílovými fondy je v podstatě v tom, jak se obchodují a spravují. ETF se obchodují na burze jako akcie, takže je můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během obchodních hodin. To je velká výhoda, když chceš rychle reagovat na tržní změny. Na druhou stranu, podílové fondy se obvykle nakupují a prodávají na konci obchodního dne za cenu, která se určuje podle hodnoty fondu (NAV). To znamená, že když koupíš podílový fond, nevíš přesně, za kolik ho dostaneš dřív než na konci dne.

Pokud jde o poplatky, ETF mívají obvykle nižší správní poplatky než podílové fondy. U podílových fondů platíš často vyšší poplatky za správu, což může snížit tvůj celkový výnos. Ale pozor, některé podílové fondy mají i nulové poplatky, takže se to hodně liší.

Jako začínající investor bych asi šel do ETF kvůli jejich flexibilitě a nižším nákladům. Co se týče daní, může být u ETF trochu složitější, protože zisk z prodeje může být zdaněn jinak než u podílových fondů. U investic do podílových fondů můžeš mít i dividendy, které se znovu reinvestují a to taky může mít daňové dopady.

Takže shrnuto: ETF = flexibilita a nižší náklady; podílové fondy = stabilnější správa ale často dražší. Vyber si podle toho, co ti vyhovuje víc.

204 slov
2 minut čtení
1. 11. 2022
David Dunka
David Dunka