Rozdíl mezi ETF a podílovými fondy?
Nedávno jsem se začal zajímat o investování a při procházení různých článků jsem narazil na pojmy ETF a podílové fondy. Teď mám v hlavě spoustu otázek, ale hlavně mě zajímá, jaký je vlastně rozdíl mezi těmito dvěma typy investičních produktů. Četl jsem, že ETF, což jsou burzovně obchodované fondy, se obchodují jako akcie na burze a mohou mít různé strategie zaměřené na různé trhy nebo sektory. Na druhou stranu, podílové fondy se zdají být více tradičním způsobem investování, kde se peníze shromažďují od více investorů a spravují je profesionální manažeři. Jak to ale funguje v praxi? Můžete mi prosím vysvětlit, jaké jsou výhody a nevýhody obou typů fondů? Co je lepší pro začínajícího investora? A co třeba poplatky – jsou u ETF nižší než u podílových fondů nebo to záleží na konkrétním produktu? Zajímalo by mě také, jak snadné je koupit nebo prodat tyto fondy, protože jsem slyšel, že u ETF to jde během obchodních hodin, zatímco u podílových fondů je to jinak. Dále bych rád věděl, zda existují nějaké daňové výhody nebo nevýhody spojené s jedním nebo druhým typem investice. Pokud máte osobní zkušenosti s investováním do ETF nebo podílových fondů, budu rád za každou radu. Děkuji!