Charts.cz/Fórum/Proč jsou ETF lepší než klasické akcie?

Proč jsou ETF lepší než klasické akcie?

Rád bych se dozvěděl víc o tom, proč by někdo mohl říct, že ETF jsou lepší než klasické akcie. Když investuji do akcií jednotlivých společností, mám sice možnost vybrat si konkrétní firmy, které mě zajímají, ale na druhou stranu je to dost riskantní. Mám pocit, že pokud bych investoval do ETF, tak bych se mohl vyhnout některým ztrátám, protože tyto fondy obvykle zahrnují více různých akcií a tím pádem by mohly nabízet lepší diverzifikaci. Zajímalo by mě, jak přesně to funguje a co všechno mohou ETF nabídnout, co klasické akcie nemohou. Je pravda, že ETF mají nižší poplatky? A co likvidita? Dává smysl investovat do ETF pro dlouhodobé investory, nebo je to spíš vhodné pro ty, kteří chtějí rychle profitovat? Mohli byste mi poradit také ohledně daní? Jak to vypadá s daněním zisků z ETF ve srovnání s klasickými akciemi? Celkově bych rád pochopil výhody a nevýhody ETF oproti jednotlivým akciím a jestli by pro mě jako nového investora byla rozumnější cesta právě přes ETF. Díky moc za vaše názory!

170 slov
1.7 minut čtení
8. 4. 2021
Rudolf Novotný
Rudolf Novotný

Není to tak jednoduchý, ale máš pravdu, že ETF mají pár výhod. Hlavně ta diverzifikace – když investuješ do jednoho ETF, tak vlastně investuješ do celého portfolia akcií, což může snížit riziko. Když se jedna akcie propadne, ostatní to můžou vyvážit.

Poplatky jsou obvykle nižší než u klasických podílových fondů, a i když je tam nějaký management fee, většinou to není nic dramatického. Plus ETF můžeš koupit a prodat jako akcie během celého dne, takže likvidita je super.

Pokud jde o dlouhodobé investování, tak ETF mohou být fajn volba. Můžeš si vybrat specifické sektory nebo celkové indexy a prostě držet. Rychlý profit je sice možnej taky, ale spíš pro zkušenější investory.

Co se daní týče, je to většinou podobný jako u akcií. Zisky z ETF se obvykle daní stejně jako zisky z jednotlivých akcií, ale určitě se mrkni na specifika podle toho, kde žiješ, protože daňové zákony se liší.

Takže pokud jsi novej investor, ETF můžou být solidní start – menší riziko a jednoduchost v jednom balíčku.

164 slov
1.6 minut čtení
23. 1. 2024
Jiří Bílek
Jiří Bílek

Takže, ETF vs. akcie. Je pravda, že ETF může být pro nováčky lepší volba. Hlavně kvůli diverzifikaci - když investuješ do ETF, vlastně investuješ do celého portfolia, což ti pomůže rozložit riziko. Když koupíš akcie jedné firmy a ta firma třeba krachne, tak máš problém. U ETF je to jinak, tam se to rozloží mezi víc akcií, takže pokud jedna klesne, ostatní to můžou vyrovnat.

Poplatky jsou většinou nižší než u klasických fondů, což je taky plus. Likvidita je dobrá, protože ETF se obchodují na burze jako akcie a můžeš je prodávat kdy chceš, což je fajn pro rychlé zisky. Ale i pro dlouhodobé investory to dává smysl, protože můžeš mít expozici vůči trhu bez toho, abys musel vybírat jednotlivý akcie.

Pokud jde o daně, tam záleží na tom, jaký máš stát a jaký typ ETF to je. Ale většinou se zisky z ETF daní podobně jako zisky z akcií. Je dobrý si to probrat s někým, kdo se vyzná v daních.

Celkově bych řekl, že pro nový investory jsou ETF super volba. Můžeš začít s menšíma částkama a máš menší stres s tím sledováním jednotlivých akcií.

184 slov
1.8 minut čtení
31. 5. 2022
Romana Zajícová
Romana Zajícová