Charts.cz/Fórum/Jak začít s NFT, když jsem úplný začátečník?

Jak začít s NFT, když jsem úplný začátečník?

Zajímám se o svět NFT, ale jsem úplně nováček a nevím, kde začít. Slyšel jsem, že je to skvělá příležitost na investice, ale zároveň mám spoustu otázek. Jaké jsou základní kroky, které bych měl udělat, abych se do tohoto světa dostal? Potřebuju nějakou kryptoměnu, abych mohl nakoupit NFT, nebo stačí něco jiného? Jaké platformy jsou nejlepší pro nákup a prodej NFT? Je dobré mít vlastní digitální peněženku, a pokud ano, jak ji nastavit? A co vlastně NFT jsou – je to jen obrázek nebo něco víc? Jak poznám, které NFT mají hodnotu a které ne? Mám se zaměřit na nějaké konkrétní oblasti jako umění nebo herní předměty? Bude mi potřeba nějaký technický znalosti nebo je to vše intuitivní? A co daně a zákony kolem NFT – na to musím také myslet? Jsem zmatený a potřeboval bych pár rad od lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti. Jaké tipy byste mi dali na začátek, abych se v tom neztratil?

157 slov
1.6 minut čtení
19. 6. 2023
Elena Janková
Elena Janková

Nejdřív si ujasni, co vlastně NFT jsou. Jsou to jako digitální certifikáty vlastnictví pro různé digitální věci, ať už obrázky, videa nebo herní předměty. Abys mohl nakupovat NFT, potřebuješ kryptoměnu (většinou ETH na Ethereum síti). Takže si zřiď nějakou peněženku jako MetaMask, kde si uložíš své kryptoměny. Potom si koupíš ETH na burze (např. Coinbase nebo Binance) a převedeš je do té peněženky.

Když máš peněženku a kryptoměnu, můžeš začít procházet platformy jako OpenSea nebo Rarible, to jsou nejpopulárnější místa na nákup a prodej NFT.

Pokud jde o hodnotu NFT, to je dost subjektivní. Někdo může platit hodně za umění, jiný za herní předměty. Zkus se dívat na trendy v komunitě a na to, co lidi hodně kupují. Hodně záleží i na autorovi nebo projektu za NFT.

Technické znalosti moc nepotřebuješ, většina těchto věcí je docela intuitivní. Co se týče daní a zákonů, to už je složitější – určitě se podívej na místní legislativu ohledně kryptoměn a NFT, protože to se může lišit stát od státu.

Takže shrnuto: zřiď si peněženku, kup kryptoměnu, prozkoumej platformy a sleduj trendy. A nezapomeň dělat vlastní výzkum.

181 slov
1.8 minut čtení
11. 4. 2024
Barbora Švábová
Barbora Švábová

Takže, pokud chceš začít s NFT a jsi v tom nováček, tady je pár věcí, co bys měl vědět. První věc, co udělej, je zjistit, co vlastně NFT jsou. Jsou to digitální tokeny na blockchainu, většinou nějaký druh umění nebo sběratelských předmětů, ale může to být i hudba, videa nebo herní věci. Takže ano, není to jen obrázek.

Budeš potřebovat kryptoměnu na nákup NFT, většinou Ethereum (ETH), takže si budeš muset založit účet na burze (např. Coinbase nebo Binance) a koupit si nějaké ETH. Potom si nastav digitální peněženku – Metamask je super pro začátek. Je to jednoduchý a intuitivní. Po nastavení si peněženku propojíš s platformami jako OpenSea nebo Rarible, kde se dají NFT nakupovat a prodávat.

Když jde o hodnotu NFT, je tu hodně spekulací. Takže sleduj trendy a zkus se zaměřit na projekty s dobrým zázemím nebo známými autory. Umění a herní předměty jsou určitě populární oblasti.

Ohledně technických znalostí – nic extra nečekej, většina platforem je dost uživatelsky přívětivá. Ale nějaké základní pochopení blockchainu se hodí. A nezapomeň na daně – ty se liší podle země, takže o tom se taky informuj.

Celkově dávaj pozor na to, co kupuješ, investuj rozumně a nezapomeň si užít proces! Zbytek se naučíš časem.

200 slov
2 minut čtení
31. 7. 2024
Antonín Konečný
Antonín Konečný