Charts.cz/Fórum/Jak často upravovat akcie a krypta v portfoliu?

Jak často upravovat akcie a krypta v portfoliu?

Zajímalo by mě, jak správně řídit své investiční portfolio, zvlášť když v něm mám akcie i kryptoměny. Četla jsem, že trhy se neustále mění a je důležité mít přehled o tom, jak se naše investice vyvíjejí. Ale jak často bych měla kontrolovat a případně upravovat rozložení svých aktiv? Myslím si, že to není otázka jen jednou za čas, ale spíš nějaký pravidelný cyklus. Je dobré dělat změny každý měsíc, nebo spíš každé čtvrtletí? A co třeba situace na trhu? Když vidím, že nějaká kryptoměna hodně roste nebo naopak klesá, mám se rozhodnout rychle a upravit portfolio, nebo to raději nechat být a řídit se dlouhodobou strategií? Jak moc by měly ovlivnit moje rozhodování novinky ve světě akcií a kryptoměn? Vím, že je důležité diverzifikovat, ale jak často bych měla přehodnocovat své investice v obou těchto oblastech? Ráda bych slyšela názory ostatních investorů, kteří mají zkušenosti s tímto tématem. Jak to máte vy? Jaké jsou vaše osvědčené postupy při úpravách portfolia?

160 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2024
Stanislav Kolman
Stanislav Kolman

Jo, to je fakt těžká otázka. Já si myslím, že kontrolovat portfolio každý měsíc je možná moc. Čtvrtletně mi přijde akorát. Ale pokud se něco velkýho děje na trhu, tak bych se asi podíval častějc. Krypta jsou dost volatilní, takže tam bych byl opatrnější a dal bych na novinky, co se týče technologií nebo regulací. Ale zase nechci panikařit a prodávat hned, když klesají. Důležitý je mít plán a držet se ho, ale přitom být flexibilní. A co se týká diverzifikace, tak to je jasný – trochu akcií, trochu krypta, ale jak často to měnit? Těžko říct. Možná když vidím, že mi jedna část portfolia roste moc nebo naopak klesá moc. Ale nechtěl bych z toho udělat obsesivní záležitost.

119 slov
1.2 minut čtení
10. 6. 2024
Alena Špačková
Alena Špačková

Není snadná odpověď na to, jak často upravovat portfolio. Záleží na tom, jaký máš investiční cíl a jak moc chceš být v obraze. Někteří lidi kontrolují své investice každý měsíc, jiní to dělají jednou za čtvrtletí. Osobně bych doporučil alespoň jednou za tři měsíce udělat nějaký přehled – podívat se na akcie i krypta a zjistit, co se děje.

Pokud vidíš, že nějaká kryptoměna nebo akcie hodně roste nebo padá, tak záleží na tvé strategii. Pokud jsi spíš dlouhodobý investor, tak není potřeba panikařit. Ale pokud jsi aktivní trader, tak bys mohl reagovat rychleji. Je dobré mít nějakou základní strategii, podle které se řídíš, ať už je to technická analýza nebo fundamentální analýza.

Čím víc novinek a změn na trhu sleduješ, tím lépe se můžeš rozhodnout. Ale pozor na FOMO – strach z toho, že něco propásneš. Diverzifikace je klíčová, ale jak často jí přehodnocovat? Třeba s každou větší změnou trhu nebo když se ti změní osobní cíle. Každý má svůj styl, takže zkoušej různé přístupy a najdi to, co ti sedí.

172 slov
1.7 minut čtení
22. 8. 2024
Alois Machač
Alois Machač