Charts.cz/Fórum/Kdy je dobré přehodnotit investice v portfoliu?

Kdy je dobré přehodnotit investice v portfoliu?

Mám takový dotaz ohledně investic a portfolia. Vím, že je důležité mít strategii a držet se jí, ale někdy mám pocit, že bych měl něco přehodnotit. Kdy je vlastně vhodný čas na to, abych se zamyslel nad tím, jestli moje investice dávají smysl? Měli byste to dělat pravidelně nebo jen při nějakých velkých změnách na trhu? Třeba když cena akcií klesne nebo naopak vzroste, tak je dobré se na to podívat znovu? A co když se změní moje osobní okolnosti, třeba příjem nebo rodinná situace? Měli bychom přehodnocovat portfolio také kvůli novým investičním příležitostem jako jsou kryptoměny nebo NFT? Jak to děláte vy, máte nějaké rady nebo tipy, co sledovat, abyste věděli, kdy je čas udělat změnu? Děkuji za jakoukoli radu.

121 slov
1.2 minut čtení
29. 9. 2024
Michal Vojta
Michal Vojta

Kdy přehodnotit investice? Tohle je otázka, co si pokládá hodně lidí. Nejdůležitější je mít nějakou strategii a dodržovat ji, ale myslím, že je dobré se na to podívat pravidelně. Třeba minimálně jednou za rok. Ale když dojde k nějaký velký změně na trhu, nebo když tvé akcie klesnou nebo vzrostou hodně, tak to je taky příležitost se zamyslet. Taktéž pokud se změní tvoje osobní situace – nový příjem, rodina, cokoliv – to bys měl brát v potaz. Jako třeba jestli chceš víc riskovat nebo naopak být opatrnější.

A co nové investiční příležitosti? Určitě sleduj trendy jako kryptoměny nebo NFT, ale buď obezřetný. Někdy se vyplatí mít diversifikované portfolio, takže pokud chceš něco nového zkusit, ujisti se, že to zapadá do tvý strategie a nezapomínej na riziko. Takže prostě sleduj trh a sám sebe, kdykoliv máš pocit, že bys měl něco změnit, tak to určitě zvažuj.

144 slov
1.4 minut čtení
27. 7. 2022
Natálie Švecová
Natálie Švecová

Kdy přehodnotit investice? To je otázka, co si pokládá spousta lidí. Obecně je dobré mít pravidelně nějaký plán, třeba jednou za čtvrt roku, abys zjistil, jestli se něco nezměnilo. Ale taky sleduj trh – když dojde k větším pohybům, jako je propad nebo velký růst, tak na to koukni znovu. Taky osobní okolnosti hrají roli, když se ti změní příjem, rodina nebo životní cíle, je fajn se na to podívat znovu. Nové příležitosti jako kryptoměny nebo NFT? To záleží na tvé ochotě riskovat a jak moc chceš diverzifikovat. Důležité je vybalancovat riziko a výnosy. Takže sleduj trh, osobní situaci a měj otevřenou mysl k novým možnostem. S tímto bys měl být v pohodě.

113 slov
1.1 minut čtení
28. 2. 2022
Šárka Kočová
Šárka Kočová