Charts.cz/Fórum/Co všechno se zahrnuje do nákladů spojených s ETF?

Co všechno se zahrnuje do nákladů spojených s ETF?

Když se začínám zajímat o investice do ETF, pořád se mi honí hlavou, co všechno vlastně obnáší náklady spojené s tímto typem investování. Mám na mysli nejen poplatky, které platím při nákupu nebo prodeji ETF, ale také další možné výdaje, které by mohly ovlivnit celkový výnos. Co třeba správcovské poplatky? Jak velká částka se běžně strhává z mé investice na údržbu fondu? A co ostatní náklady, jako jsou transakční poplatky nebo poplatky za obchodování na burze? Není mi jasné ani to, jestli bych měl brát v úvahu vliv daní na mé výnosy z ETF. Musím počítat s nějakými dodatečnými náklady, pokud se rozhodnu prodávat ETF dříve než za rok? A jaké jsou rozdíly mezi různými ETF a jejich náklady - je to vůbec něco, co bych měl mít na paměti při výběru? Přijde mi to všechno dost zmatené a rád bych měl jasno v tom, co všechno musím zohlednit, abych si nezkazil investiční plán hned na začátku. Kdo by mi mohl pomoct objasnit, jaké jsou všechny tyto náklady a na co si dát pozor?

174 slov
1.7 minut čtení
25. 12. 2021
Rudolf Kovář
Rudolf Kovář

Když investuješ do ETF, tak na náklady si fakt dej pozor. Hlavní věc, co tě bude stát prachy, jsou správcovské poplatky. Ty se obvykle pohybují někde mezi 0,1% a 1% ročně. To je procento z toho, co máš v ETF a strhává se to automaticky z hodnoty fondu. Pak tu jsou transakční poplatky, což je to, co platíš svému brokerovi, když kupuješ nebo prodáváš ETF. Ty se můžou lišit broker od brokera, ale často je to buď fixní částka nebo procento z objemu obchodu.

Musíš taky myslet na daně! Pokud prodáš ETF dřív než za rok, tak většinou zaplatíš daň z krátkodobých zisků, což bývá vyšší než u dlouhodobých. Takže pokud neplánuješ držet ETF dlouho, můžeš na tom prodělat víc než čekáš. Zároveň si dej pozor na to, jaké ETF vybereš – některé mají vyšší náklady než jiné. Lepší je vybírat ty s nižšími poplatky, protože to ti z dlouhodobého hlediska přinese víc peněz.

Takže shrnuto: správcovské poplatky, transakční poplatky, daně a hlídej si náklady u různých ETF. Je dobrý si to všechno předem spočítat a mít jasno v tom, co tě bude stát.

182 slov
1.8 minut čtení
31. 3. 2023
Žaneta Pavlíková
Žaneta Pavlíková

Když se rozhoduješ investovat do ETF, tak musíš mít na paměti víc než jen cenu, za kterou kupuješ. Hlavně je tu správcovský poplatek, což je roční náklad, co si fond strhává, většinou se pohybuje od 0,1 % do 1 %, záleží na fondu. Pak jsou tu transakční poplatky, když ETF nakupuješ nebo prodáváš – ty ti může vzít broker a ty můžou být fixní nebo procentuální podle velikosti objednávky. Je dobrý koukat i na spread, což je rozdíl mezi koupě a prodeje cenou, ten může taky ovlivnit tvůj výnos.

A co daně? Záleží na tom, jak dlouho ETF držíš. V ČR platíš daň z příjmu z prodeje, pokud prodáš dřív než po dvou letech, tak to bude v režimu jako běžný příjem. Pokud to prodáš do jednoho roku, tak je to taky zdaněné, ale s nižšími sazbami. Takže se vyplatí mít přehled o načasování prodeje.

Rozdíly mezi ETF mohou být velký – levnější správcovské poplatky často znamenají lepší výnosy. Takže při výběru bys měl zohlednit nejen poplatky, ale i celkovou strategii fondu a jeho výkon v minulosti. Prostě se snaž dělat výzkum a porovnávat! Takže jo, náklady jsou hodně důležitý a je dobrý je mít na paměti hned od začátku.

198 slov
2 minut čtení
31. 7. 2024
Jakub Hlaváč
Jakub Hlaváč