Jak zjistit celkové náklady na investici do ETF?
Investování do ETF se stává stále populárnější volbou mezi investory, ale jak vlastně zjistit, kolik mě to bude všechno stát? Rozhodl jsem se, že bych rád nahlédl pod pokličku a zjistil, jaké všechny náklady by měly být zohledněny při investici do těchto burzovně obchodovaných fondů. Určitě jsem slyšel o poplatcích za správu, což je něco jako roční procento, které si fond strhne z mé investice. Ale co takové transakční poplatky? Ty mohou být různé v závislosti na brokerovi, u kterého si ETF koupím. Co když existují ještě skryté náklady, o kterých se moc nemluví? Například, co se stane, když chci ETF prodat? Budu muset platit nějaké poplatky? A co daně – těch se také nemohu vyhnout. Jaké jsou daňové povinnosti spojené s investováním do ETF? To je otázka, která mě dost zajímá, protože nechci přijít o zisk kvůli nečekaným daním. Myslíte, že bych měl hledat nějaké konkrétní informace přímo na webových stránkách fondů nebo bych měl raději oslovit odborníka na finance? Jaké máte zkušenosti s výpočtem celkových nákladů a co všechno bych měl mít na paměti, abych se vyhnul nepříjemným překvapením? Každopádně bych byl opravdu rád za vaše rady a tipy!