Charts.cz/Fórum/Jak překonat strach z investování v kolísajících trzích?

Jak překonat strach z investování v kolísajících trzích?

Neustále sleduji, jak trhy skáčou nahoru a dolů, a přiznám se, že mě to dost děsí. Mám pocit, že každý den se objevují nové zprávy o poklesech a propadech, a já mám strach z toho, že když investuji, tak o všechny peníze přijdu. Jak se s tímto strachem vyrovnat? Je vůbec možné investovat s klidem, když vidím ty dramatické výkyvy? Přemýšlím o tom, jestli nemám raději jen sedět na svých úsporách a nic nedělat, protože vidím tolik lidí kolem sebe, jak ztrácí. Jak se zbavit tohoto strachu a začít konečně investovat do akcií nebo kryptoměn? Existují nějaké strategie nebo tipy, které by mi mohly pomoci cítit se lépe ohledně investování v tak nepředvídatelném prostředí? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat menší částky postupně místo toho, abych dal všechno do jednoho velkého investičního kroku. Jak se vlastně naučit důvěřovat trhům a své vlastní intuici? Omlouvám se za všechny ty otázky, ale opravdu mě to trápí. Jak to děláte vy? Co vám pomohlo překonat obavy a investovat s větší jistotou?

170 slov
1.7 minut čtení
23. 3. 2023
Romana Brychtová
Romana Brychtová

Strach z investování je naprosto normální, zvlášť když vidíš, jak trhy skáčou. Klíčem je mít plán a dodržovat ho. Místo toho, abys investoval všechno najednou, zkus to rozložit do menších částek, třeba měsíčně. Takhle si můžeš lépe zvyknout na kolísání a nebudeš mít takový tlak. Důležitý je taky mít na paměti dlouhodobý horizont – akcie a kryptoměny často kolísají, ale v dlouhém období mají tendenci růst. Sleduj zprávy, ale nesmíš se nechat zahltit – najdi si spolehlivé zdroje informací a klidně si udělej plán, kdy budeš investovat. A ještě jedna věc, zvaž diversifikaci portfolia – nemít vše v jedné akcii nebo kryptoměně ti pomůže snížit riziko. Nakonec, důvěra v trhy přijde s časem a zkušenostmi. Uč se, zkoušej a neboj se udělat chyby – to patří k procesu. Držím palce!

130 slov
1.3 minut čtení
31. 5. 2023
Bohumil Kolman
Bohumil Kolman

Strach z investování je normální, zejména když sleduješ kolísání trhů. Mě osobně pomohlo si uvědomit, že trhy jsou cyklické a dlouhodobý výhled je důležitější než krátkodobé výkyvy. Zkus se zaměřit na to, co investice přináší z dlouhodobého hlediska – složený úrok a potenciální růst. Rozděl si investice na menší částky a investuj pravidelně, říká se tomu průměrování nákladů. Tak se vyhneš riziku, že nakoupíš v nejvyšším bodě. A hlavně - neinvestuj peníze, které potřebuješ hned. Když si nastavíš jasné cíle a plán, budeš mít větší klid. Důvěra v trhy se buduje časem a zkušenostmi, takže začni pomalu a uč se za pochodu.

102 slov
1 minut čtení
6. 8. 2024
Irena Jonášová
Irena Jonášová