Charts.cz/Fórum/Co to vlastně znamená rebalancovat portfolio?

Co to vlastně znamená rebalancovat portfolio?

Slyšel jsem hodně lidí mluvit o tom, jak je důležité rebalancovat portfolio, ale nejsem si úplně jistý, co to vlastně obnáší. Představte si, že investujete do různých aktiv jako jsou akcie, dluhopisy nebo třeba nemovitosti a časem se poměr těchto aktiv mění. Rád bych věděl, jakým způsobem a kdy je dobré přistoupit k rebalancování portfolia. Mám pocit, že když se například akcie daří a jejich hodnota roste, může se stát, že budu mít v portfoliu příliš velký podíl akcií, což je pro mě riskantní. Jak tedy správně zjistit, že je čas na rebalancování? Měl bych to dělat pravidelně, například jednou za rok, nebo je lepší reagovat na konkrétní situace na trhu? Vím, že každý má jinou strategii investování, ale zajímá mě, jaké jsou obecné doporučení ohledně rebalancování a co všechno to obnáší. Když už jsme u toho, jaký vliv může mít rebalancování na celkový výkon portfolia? Zkrátka bych chtěl pochopit význam této praktiky a jak ji efektivně aplikovat v mém investičním životě.

162 slov
1.6 minut čtení
19. 2. 2024
Adam Šváb
Adam Šváb

Rebalancování portfolia je vlastně o tom, že si udržuješ původní plán ohledně rozložení investic. Když investuješ, třeba máš v plánu mít 60% akcií a 40% dluhopisů. Ale jak čas plyne a trhy se mění, tak se ten poměr může změnit, třeba kvůli růstu akcií. Když akcie vyrostou, můžou tvořit třeba 70% tvého portfolia, což je pro tebe riskantní, pokud chceš mít stabilitu. Takže rebalancování znamená prodávat část akcií a nakupovat dluhopisy, abys dostal zpátky na těch 60/40.

Kdy to dělat? Můžeš to dělat pravidelně, třeba jednou za rok, nebo když se ti poměr odchýlí od toho cílového o nějakých 5-10%. Je to taková prevence proti tomu, aby ses dostal do většího rizika, než chceš.

Co se týče vlivu na výkonnost portfolia, tak to může být docela důležité. Pokud budeš držet to rozložení v souladu s tvou strategií, můžeš lépe zvládat volatilitu trhu a potenciálně zlepšit dlouhodobý výkon. Celkově vzato, rebalancování není nic složitého a je dobré držet se ho jako součásti investičního plánu.

162 slov
1.6 minut čtení
13. 3. 2023
Adéla Buchtová
Adéla Buchtová

Rebalancování portfolia je vlastně o tom, že si udržuješ zamýšlené rozložení svých investic. Když třeba akcie rostou, jejich podíl v portfoliu může vzrůst víc, než bys chtěl. Takže rebalancování ti pomůže vrátit se k tvému původnímu plánu, třeba na nějaký poměr akcie/dluhopisy, který jsi si nastavil. Doporučuje se to dělat pravidelně, často jednou ročně, ale pokud vidíš velké pohyby na trhu nebo se změní tvoje investiční cíle, tak je fajn zareagovat i dřív. Rebalancování ti může pomoct snížit riziko a zvýšit potenciální výnos v dlouhodobém horizontu. Můžeš třeba prodat část akcií a koupit víc dluhopisů, čímž si zlepšíš stabilitu portfolia. Taky to může mít vliv na celkový výkon, protože tím udržuješ vyváženost a nezapomínáš na diverzifikaci. Je to prostě způsob jak se vyhnout tomu, aby ses přehnal do jedné investice a pak litoval.

133 slov
1.3 minut čtení
20. 4. 2024
Zdeňka Hamplová
Zdeňka Hamplová