Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl rebalancovat svoje investice?

Jak často bych měl rebalancovat svoje investice?

Zajímalo by mě, jak často bych měl rebalancovat svoje investice, jestli je to něco, co by se mělo dělat pravidelně nebo spíš jen když se něco zásadního změní na trhu? Mám několik různých aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy a trochu kryptoměn, ale nejsem si úplně jistý, jestli mám sledovat jejich poměr v portfoliu a podle toho zasahovat. Znám princip rebalancování, ale nevím, jak často bych to měl dělat. Rád bych slyšel názory ostatních na to, jak k tomu přistupují. Je lepší to dělat jednou za rok, nebo třeba každé čtvrtletí? Nebo bych měl reagovat na změny v trhu a přizpůsobit tomu své investice? A co když mám nějaké dlouhodobé investice? Měly by se tyto také rebalancovat nebo jsou víc o trpělivosti a čekání na vývoj? Jak se vlastně dá zjistit, že je potřeba udělat rebalancování? Je dobré mít nějakou strategii nebo pravidlo, podle kterého se řídit? Jak s tím pracujete vy? Díky za všechny tipy a rady!

157 slov
1.6 minut čtení
5. 7. 2024
Milena Svobodová
Milena Svobodová

Rebalancovat investice záleží dost na tvé strategii a jak moc chceš mít všechno pod kontrolou. Někteří radí rebalancovat jednou ročně, jiní každé čtvrtletí. Záleží, jak moc se ti mění poměr aktiv – když ti akcie vyrostou a dluhopisy poklesnou, tak je dobré to srovnat zpátky k tvému cílovému rozložení. Ale pokud máš dlouhodobé investice, tak to můžeš brát víc v klidu. Zkrátka, pokud vidíš, že už máš třeba 70% v akciích místo plánovaných 60%, možná je čas zasáhnout. Když trh dost kolísá, tak bych na to reagoval spíš hned, aby ti to neujelo příliš. Měj nějakou strategii – třeba určitý procentní rozdíl, kdy se rozhodneš pro rebalancování. No a sleduj si to pravidelně, ať víš, co se děje.

118 slov
1.2 minut čtení
4. 8. 2024
Roman Vobořil
Roman Vobořil

Rebalancování investic je fakt důležitý, ale jak často to dělat, to záleží na tobě a na tvém stylu. Někteří lidi to dělají jednou za rok, což je celkem rozumný, protože máš čas na pohyb trhu a úpravy. Jiní se na to dívají častěji, třeba každé čtvrtletí nebo dokonce měsíčně, aby byli v obraze. Můžeš si nastavit nějaký prahový bod – třeba pokud se poměr tvých aktiv odchýlí o víc než 5 % od toho, co plánuješ, tak zasáhnout.

S dlouhodobými investicemi je to trošku jinak. Tam je většinou lepší mít trpělivost a nepanikařit kvůli krátkodobým výkyvům. Ale i tak si občas zkontroluj, jestli ti portfolio furt vyhovuje. Mít strategii na rebalancování jako pravidlo ti může pomoct udržet kontrolu nad tím, co máš. Je dobrý mít jasně dané cíle a podle toho se řídit. Takže najdi si svůj styl a drž se ho.

142 slov
1.4 minut čtení
24. 8. 2024
Tomáš Vyskočil
Tomáš Vyskočil