Oběť podvodu v DeFi – co teď?
Nedávno jsem se dostal do situace, která mi moc nepřidala na klidu. Investoval jsem do několika projektů v oblasti decentralizovaných financí, protože jsem slyšel, jak skvělé výnosy mohou nabízet a jak je to budoucnost investování. Všechno vypadalo slibně, ale pak jsem začal mít podezření, že jsem se stal obětí nějakého podvodu. Zjistil jsem, že peníze mizí a na stránkách projektu jsou nějaké nesrovnalosti. Co mám dělat? Odkud začít? Mám se snažit kontaktovat tým projektu? Je možné ještě něco zachránit? Rozhodně nechci ztratit všechny své úspory a přemýšlím, jestli existují nějaké právní kroky, které bych mohl podniknout. Také nevím, zda informovat někoho dalšího nebo jestli to má smysl. Co byste doporučili? Jaké jsou vaše zkušenosti s podobnými situacemi a co jste dělali vy? A co když to není poprvé, co slyším o podobných případech? Jak se vlastně bránit takovýmto podvodům v DeFi prostoru? Měly by existovat nějaké bezpečnostní praktiky, které bych měl dodržovat, abych minimalizoval riziko? Měl bych se vůbec pouštět do dalších investic, nebo je lepší si dát pauzu a vše důkladně promyslet? Děkuji předem za jakékoliv rady alebo zkušenosti.