Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je DeFi projekt legitimní a ne podvod?

Jak zjistím, jestli je DeFi projekt legitimní a ne podvod?

V poslední době se v kryptoměnovém prostoru objevuje spousta nových projektů zaměřených na decentralizované finance, ale jak mám vědět, který z nich je skutečně legit a který je jen podvod? Když se podívám na prezentaci projektu, často mě láká krásný design a slibné výnosy, ale co když je to jen snůška prázdných frází? Všichni mluví o tom, že bych měl zkontrolovat whitepaper, ale na co se vlastně mám zaměřit? Jaké konkrétní informace by měly být v dokumentu, abych se cítil bezpečně? A co tým za projektem? Jak zjistit, jestli mají reálnou historii a zkušenosti? A co sociální média? Kolikrát jsem viděl projekty s tisíci sledujícími, které nakonec dopadly jako velké fiasko. Mám tedy dávat pozor na aktivní komunitu nebo spíš na to, co říkají odborníci v oboru? Jak moc je důležité, aby měl projekt audit smart kontraktů? V minulosti už byly případy, kdy i audity neodhalily všechny problémy. Je dobré se podívat na to, jaký je roadmap projektu a jestli dodržují termíny, nebo je to jen marketingový trik? Jak můžu poznat, jestli jsou zahraniční investoři skutečně zapojeni, nebo je to jen maska? A co poplatky za transakce? Jaká by měla být rozumná úroveň poplatků pro DeFi projekt? Mám také sledovat partnery a spolupráce projektu – jak moc důležité jsou tyto informace pro celkovou důvěryhodnost projektu? Je dobré mít v záloze nějaké další metody ověření nebo doporučení od lidí, kteří už do projektu investovali? Co když se rozhodnu investovat a po několika týdnech zjistím, že projekt skončil? Jak mohu minimalizovat riziko a co všechno bych měl mít na paměti při hodnocení těchto DeFi projektů?

263 slov
2.6 minut čtení
3. 9. 2024
Aleš Klíma
Aleš Klíma

Nejdřív se podívej na whitepaper, měl by mít jasně popsanou vizi, technologii, a jak vlastně ten projekt funguje. Zkontroluj, jestli je to srozumitelné nebo jen marketingové bláboly. Důležitý je tým – podívej se na jejich LinkedIn profily, jestli mají zkušenosti v kryptu nebo finance. Audit smart kontraktů by měl být samozřejmost, ale i ty můžou být nedostatečné, takže si najdi recenze na audity a co přesně pokrývají. Sleduj aktivitu na sociálních médiích, ale pozor, hodně projektů si kupuje sledující. Koukej na fóra a Reddit, jestli někdo sdílí reálné zkušenosti. Roadmapa je důležitá, ale především to, jestli dodržují termíny. Zjisti si něco o partnerech a spolupráci – známé firmy nebo projekty dodávají důvěryhodnost. Co se týče poplatků, měly by být rozumné podle toho, co projekt slibuje. A nakonec, neinvestuj víc než si můžeš dovolit ztratit a diverzifikuj – když už investuješ, rozlož to do víc projektů. Riziko tam vždycky bude.

149 slov
1.5 minut čtení
22. 3. 2023
Daniela Kubíková
Daniela Kubíková

Před investováním do DeFi projektu se zaměř na několik základních věcí. První věc, co udělej, je prostudovat whitepaper. Měl by tam být jasný popis cíle, technologie a jak to vlastně funguje. Ověř si, jestli jsou tam realistické výnosy a žádné přehnané sliby. Zároveň koukni na tým za projektem - zkontroluj jejich LinkedIn profily, jestli mají zkušenosti v oboru. Aktivní komunita je plus, ale nedávej na sledující, radši hledej reálné diskuse a názory lidí.

Audit smart kontraktů je důležitý, ale měj na paměti, že ani to není záruka, že je všechno bez problémů. Zjisti si něco o roadmapě – jestli dodržují slíbené termíny a co všechno už splnili. Podívej se i na poplatky za transakce, měly by být rozumné a ne přehnané.

Partnerství s jinými projekty nebo firmami může ukazovat na legitimizaci, takže je dobré se podívat na tohle taky. A nakonec se neboj zeptat ostatních lidí v komunitě nebo se podívat na recenze od odborníků. Pokud se rozhodneš investovat, nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit – DeFi má vysokou volatilitu a riziko. Je lepší mít v záloze nějaké další projekty pro diversifikaci.

182 slov
1.8 minut čtení
5. 1. 2024
Lukáš Beran
Lukáš Beran