Jak zjistím, jestli je DeFi projekt legitimní a ne podvod?
V poslední době se v kryptoměnovém prostoru objevuje spousta nových projektů zaměřených na decentralizované finance, ale jak mám vědět, který z nich je skutečně legit a který je jen podvod? Když se podívám na prezentaci projektu, často mě láká krásný design a slibné výnosy, ale co když je to jen snůška prázdných frází? Všichni mluví o tom, že bych měl zkontrolovat whitepaper, ale na co se vlastně mám zaměřit? Jaké konkrétní informace by měly být v dokumentu, abych se cítil bezpečně? A co tým za projektem? Jak zjistit, jestli mají reálnou historii a zkušenosti? A co sociální média? Kolikrát jsem viděl projekty s tisíci sledujícími, které nakonec dopadly jako velké fiasko. Mám tedy dávat pozor na aktivní komunitu nebo spíš na to, co říkají odborníci v oboru? Jak moc je důležité, aby měl projekt audit smart kontraktů? V minulosti už byly případy, kdy i audity neodhalily všechny problémy. Je dobré se podívat na to, jaký je roadmap projektu a jestli dodržují termíny, nebo je to jen marketingový trik? Jak můžu poznat, jestli jsou zahraniční investoři skutečně zapojeni, nebo je to jen maska? A co poplatky za transakce? Jaká by měla být rozumná úroveň poplatků pro DeFi projekt? Mám také sledovat partnery a spolupráce projektu – jak moc důležité jsou tyto informace pro celkovou důvěryhodnost projektu? Je dobré mít v záloze nějaké další metody ověření nebo doporučení od lidí, kteří už do projektu investovali? Co když se rozhodnu investovat a po několika týdnech zjistím, že projekt skončil? Jak mohu minimalizovat riziko a co všechno bych měl mít na paměti při hodnocení těchto DeFi projektů?