Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy jsou nejlepší pro snížení rizika v portfoliu?

Jaké dluhopisy jsou nejlepší pro snížení rizika v portfoliu?

Jsem investor, který se snaží najít způsoby, jak snížit riziko ve svém investičním portfoliu. Slyšel jsem, že dluhopisy mohou být skvělou volbou pro stabilitu a ochranu před výkyvy na akciovém trhu. Představoval jsem si, že by mohly být součástí mé strategie, ale mám stále spoustu otázek. Jaké dluhopisy vlastně existují a které z nich by mohly být nejlepší pro snížení celkového rizika? Zajímají mě zejména státní dluhopisy versus korporátní dluhopisy. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto typů investic? A co třeba dluhopisy s vysokým výnosem? Mohou být také součástí portfolia, nebo je to příliš riskantní? Slyšel jsem také o rozložení do různých sektorů a o investování do mezinárodních dluhopisů – má to smysl, nebo bych měl zůstat u domácích? Rád bych se dozvěděl, jaký podíl dluhopisů bych měl mít v portfoliu, aby to mělo efekt na snížení rizika. Bude stačit 20 procent, nebo bych měl jít až na 50 procent? Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při rozhodování o tom, které dluhopisy zvolit? Moc děkuji za vaše rady a zkušenosti!

171 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2025
Olga Švandová
Olga Švandová

Když přemýšlíš o snížení rizika v portfoliu, dluhopisy jsou fakt dobrý nápad. Státní dluhopisy obecně považují za bezpečnější investici, protože je garantuje vláda. Taky maj tendenci mít nižší výnosy, ale to je daň za tu jistotu. Naproti tomu korporátní dluhopisy můžou nabízet vyšší výnosy, ale taky s sebou nesou větší riziko, protože pokud firma zkrachuje, můžeš o prachy přijít. Vysoké výnosové dluhopisy (high-yield) jsou hodně riskantní, takže bych na ně šel opatrně – můžou ti sice přinést víc, ale můžeš taky dost prodělat.

Pokud jde o rozložení a mezinárodní dluhopisy – má to smysl diversifikovat. Tím se můžeš chránit před rizikem spojeným s jednou ekonomikou. Co se procenta týče, 20 % v dluhopisech je fajn pro začátek, ale pokud se cítíš pohodlněji s 50 %, tak proč ne? Záleží na tvých cílech a toleranci k riziku.

Faktory, co zvážit: jak dlouho plánuješ investovat, jak moc jsi ochotný riskovat a také úrokový prostředí – čím vyšší úrokové sazby, tím níž padají ceny dluhopisů. Takže to všechno si promysli a rozhodni se podle svých priorit.

172 slov
1.7 minut čtení
20. 12. 2024
Milan Holub
Milan Holub

Na snížení rizika v portfoliu jsou dluhopisy fakt dobrý krok. Státní dluhopisy, jako třeba americké Treasuries, jsou považovány za velmi bezpečné, protože je zaručuje vláda. Mívají nižší výnosy, ale stabilitu. Korporátní dluhopisy jsou riskantnější, než státní, ale nabízejí vyšší úroky. U těch s vysokým výnosem se radši drž dál, jsou to často dluhopisy od firem, co mají problémy a můžeš o ně přijít. Rozložení do různých sektorů a investice do mezinárodních dluhopisů je fajn myšlenka – rozšiřuje to příležitosti a snižuje dopady místních ekonomických problémů. Co se týče podílu v portfoliu, 20% je takový základ, ale pokud chceš být víc konzervativní, 50% by nebylo špatný. Hlavně si dej pozor na úrokovou sazbu a ratingy dluhopisů – čím vyšší rating, tím menší riziko. Tak hodně štěstí s investováním!

127 slov
1.3 minut čtení
20. 1. 2025
Jitka Švábová
Jitka Švábová