Jaké faktory ovlivňují výběr správného ETF fondu?
Když se rozhodujeme investovat do ETF, tak mě zajímá, co vlastně všechno bych měl vzít v úvahu. Je tady spousta různých fondů a každý z nich má nějaké své specifika, to je jasný. Jak důležitá je například likvidita ETF? Mám brát v potaz objem obchodování nebo spíše náklady na správu? Jak moc hraje roli rozložení aktiv v portfoliu a jak to ovlivňuje můj celkový risk? Zajímalo by mě, jestli bych měl sledovat i historické výnosy jednotlivých fondů, nebo jsou důležitější aktuální trendy na trhu. A co třeba podkladové indexy – jak moc bych se jim měl věnovat při výběru? Určitě je dobré vědět, jaké společnosti ETF obsahuje a jak se chovají v různých tržních podmínkách. Je také otázka, jestli raději volit tematická ETF zaměřená na konkrétní sektory, nebo spíš diversifikované fondy. A nakonec, co říkáte na poplatky spojené s obchodováním, ty můžou mít přece velký vliv na celkové zhodnocení investice. Jaké další faktory byste doporučili zohlednit při výběru ETF fondu? Jak se vlastně dá zjistit, který fond je pro mě ten pravý?