Charts.cz/Fórum/Která ETFka se letos vyplatí nejvíc koupit?

Která ETFka se letos vyplatí nejvíc koupit?

Mám dotaz ohledně investování do ETF a potřeboval bych trochu nasměrovat. Rok 2023 je už v plném proudu a já přemýšlím, která ETFka by mohla být letos nejlepší volbou pro investici. Slyšel jsem, že některé sektory jako technologie nebo obnovitelné zdroje energie mají velký potenciál, ale nevím, jaké konkrétní fondy by za to stály. Mám pár peněz, které bych chtěl investovat, ale nechci udělat chybu a přijít o ně. Určitě bych uvítal názory od lidí, kteří se v tomhle světě pohybují déle a mají zkušenosti. Jaké jsou podle vás trendy na trhu a které ETFka nabízejí nejlepší perspektivu na zhodnocení? Dále by mě zajímalo, jestli je lepší zaměřit se na výnosové ETF nebo na takové, které mají větší růstový potenciál. Jaká je vaše strategie při výběru ETF? Vím, že každý má jiný přístup a preference, ale rád bych se dozvěděl o vašich oblíbených fondech a proč si myslíte, že jsou dobrou investicí. Děkuji předem za všechny tipy a rady!

159 slov
1.6 minut čtení
12. 1. 2021
Patrik Říha
Patrik Říha

Jasně, investování do ETF je dobrá cesta, pokud víš, co hledáš. S tím rokem 2023 to vypadá fakt zajímavě. Technologie jsou pořád v kurzu, třeba ETF jako QQQ, co sleduje NASDAQ, může mít dobrý potenciál. Obnovitelné zdroje? Zkus i iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) nebo Invesco Solar ETF (TAN), ty mají teď hodně hype.

Pokud jde o výnosové vs. růstové ETF, záleží na tvé strategii. Pokud chceš rychlejší zhodnocení a nebojíš se rizika, tak se zaměř na růstové. Ale pokud chceš stabilnější příjem, tak nějaké dividendové ETF jako VYM bys mohl zvážit.

Já osobně se snažím balancovat mezi růstem a stabilitou. Dávám i pozor na poplatky a likviditu fondů. Sleduj různý sektory a trendy, je dobrý mít rozložené riziko. Jen buď opatrný a nedávej všechno do jednoho fondu.

127 slov
1.3 minut čtení
5. 6. 2024
Simona Coufalová
Simona Coufalová

Takže, pokud jde o ETF v roce 2023, určitě se vyplatí koukat na technologie a obnovitelné zdroje. Já osobně bych doporučil třeba QQQ, což je fond sledující Nasdaq 100, nebo SPY, co sleduje S&P 500. Tyhle mají historii růstu a podle mě mají pořád potenciál. Z obnovitelných zdrojů by mohl být zajímavý i iShares Global Clean Energy ETF (ICLN), protože s tím, jak se svět snaží přejít na zelenější energii, se to může vyplatit. Co se týče výnosových versus růstových ETF, já bych šel spíš do růstových, protože tam je větší potenciál na zhodnocení. Ale záleží, co preferuješ - jestliíš stabilní příjem nebo chceš riskovat pro víc peněz. Hlavně se nenech unést a investuj s rozumem.

116 slov
1.2 minut čtení
16. 3. 2023
Daniela Havlová
Daniela Havlová