Charts.cz/Fórum/Jakým chybám se vyhnout, když investuju do realit poprvé?

Jakým chybám se vyhnout, když investuju do realit poprvé?

Když uvažuju o investování do realit, mám pocit, že je to strašně složité a že bych mohl udělat spoustu chyb. Často si říkám, co všechno bych měl vzít v úvahu, abych se vyhnul zbytečným problémům. Jaké jsou ty nejčastější chyby, které lidé dělají, když s realitami začínají? Mám strach, že bych mohl špatně vyhodnotit lokalitu nebo koupit nemovitost, která mě nakonec bude stát víc peněz než mi přinese. A co když nevím, jak správně vyjednávat s prodávajícími? Mám také obavy o financování – je lepší si vzít hypotéku nebo hledat jiné možnosti? Přemýšlím nad tím, jak důležité je mít dobrý tým odborníků kolem sebe, ale nevím, koho vlastně hledat. Je dobré mít vlastního realitního makléře, nebo se dá všechno zvládnout sám? Jak se také rozhodnout mezi různými druhy nemovitostí – pronájmy versus komerční objekty? Jak moc by měly ovlivnit mé rozhodnutí trendy na trhu? Nechci skočit do něčeho bezhlavě a pak litovat. Proto bych rád slyšel názory zkušenějších investorů – co byste doporučili začátečníkovi jako já? Co to znamená udělat správné domácí úkoly před investicí a na co si dát pozor? Jaké faktory by měly být rozhodující při výběru nemovitosti? Myslíte si, že je lepší investovat do starších nemovitostí s potenciálem renovace nebo novostaveb? Jakou roli hraje tržní analýza a jak ji správně provést? Doufám, že mi pomůžete rozkličkovat tyto otázky a vyhnout se tak možným chybám na začátku mé investiční cesty.

232 slov
2.3 minut čtení
29. 2. 2024
Vlastimil Kříček
Vlastimil Kříček

Když investuješ do realit poprvé, tak pár věcí si dej na pozor. V první řadě, lokality jsou fakt důležité, takže se vyplatí udělat si pořádný průzkum. Není to jen o tom, co vypadá hezky, ale hlavně o tom, jaká je poptávka a co se tam děje. Když kupuješ nemovitost, tak nezapomeň na skryté náklady jako údržba nebo opravy. Ty tě můžou pak dost zaskočit.

Dohodnout se s prodávajícím taky může být oříšek. Neboj se vyjednávat, to k tomu patří. A ohledně financování – hypotéka je fajn, ale zjisti si i alternativy. Můžeš třeba zkusit partnery nebo investiční skupiny.

Tým odborníků je taky klíčový. Realitní makléř ti může dost pomoct, hlavně pokud nevíš jak na to. Ale jestli chceš všechno zvládnout sám, tak to chce hodně času a trpělivosti.

Když už se rozhoduješ mezi pronájmy a komerčními objekty, tak si rozmysli, co ti víc sedí a co znáš. Komerční nemovitosti bývají komplikovanější. Trendy na trhu jsou důležité, ale nezapomeň na své vlastní cíle a co tě zajímá.

Domácí úkoly před investicí jsou základem – zjisti si historii ceny nemovitosti, jaká je konkurence a co plánují kolem. Starší nemovitosti s potenciálem renovace můžou být super, ale vyžaduj víc práce. Novostavby zase mohou být bezproblémové, ale často dražší.

Tržní analýza? Klíčová věc! Podívej se na ceny v okolí a jak se vyvíjejí. Zjisti si, co lidi shánějí a podle toho se rozhoduj. Jasně, že je to náročné, ale když se do toho ponoříš a uděláš si pořádný plán, tak bys měl mít větší šanci uspět.

247 slov
2.5 minut čtení
19. 8. 2023
Marie Jirková
Marie Jirková

Investování do realit je fakt náročný, ale dá se to zvládnout. Mějte na paměti pár věcí, co vás mohou zachránit od chyb. Určitě si důkladně prostudujte lokalitu, kde chcete investovat. Ať už jde o okolí, dostupnost služeb nebo budoucí rozvoj oblasti. Vybírejte nemovitosti, které mají potenciál růstu, a ne jen ty s nízkou cenou.

Financování je další důležitá kapitola – hypotéky můžou být fajn, ale podívejte se i na jiné možnosti jako jsou investiční úvěry. Vždycky je dobré mít kolem sebe nějaké odborníky - realitního makléře, právníka a účetního, kteří vám mohou pomoct s právními a finančními záležitostmi.

Co se týče typu nemovitosti, přemýšlejte o tom, co vám víc vyhovuje – pronájmy nebo komerční objekty? A co se trendů týče, sledujte je, ale nenechte se jimi úplně ovlivnit – investice by měly být založené na vašich cílech a ne jen na aktuální módě.

A nezapomeňte na důkladnou tržní analýzu. Porovnejte ceny podobných nemovitostí v okolí a zjistěte, jaký je průměrný výnos z pronájmu. Starší nemovitosti s renovací můžou být super příležitostí, ale dejte si pozor na skryté náklady. Nakonec prostě buďte opatrní a nestresujte se – každý dělá chyby, důležité je se z nich poučit.

193 slov
1.9 minut čtení
25. 11. 2024
Martin Lacina
Martin Lacina