Co všechno potřebuji vědět před koupí prvního bytu na pronájem?
Přemýšlím o tom, že bych si chtěl pořídit svůj první byt na pronájem, ale vůbec nevím, kde začít. Jaké jsou ty nejdůležitější věci, které bych měl mít na paměti? Mám se zaměřit hlavně na lokalitu, nebo je důležitější cena? Co říkáte na to, jestli investovat do novostavby nebo staršího bytu? Jaké jsou výhody a nevýhody každého z těchto typů nemovitostí? Jaké náklady kromě kupní ceny mě ještě čekají? Vím, že jsou tam poplatky za advokáta, daň z nabytí nemovitosti a další věci, ale co dalšího bych měl mít na paměti? Je dobré mít finanční rezervu pro případ nečekaných výdajů spojených s opravami nebo údržbou bytu? A co když budu mít nájemníka? Jaké smlouvy a dokumenty potřebuji před tím, než někomu byt pronajmu? Je lepší si vzít realitního makléře, nebo to zvládnu sám? Kolik obvykle stojí služby makléře a vyplatí se to vůbec? Jak poznám, že je byt v dobrém stavu a není třeba ho hned opravovat? A co pokud zjistím, že nájemník neplatí? Jaké mám jako pronajímatel práva a povinnosti? No a konečně, jak dlouho trvá celý proces od vyhledání bytu až po jeho koupi a následné pronajmutí? Děkuju moc za jakékoliv rady!