Charts.cz/Fórum/Jak zapojit ESG ETF do mého investičního portfolia?

Jak zapojit ESG ETF do mého investičního portfolia?

Zajímám se o to, jak bych mohl zapojit ESG ETF do svého investičního portfolia, ale nejsem si úplně jistý, kde začít. Slyšel jsem, že ESG znamená environmentální, sociální a správní aspekty a že investice do těchto fondů mohou být nejen prospěšné pro svět, ale také pro mé finance. V poslední době se hodně diskutuje o udržitelnosti a odpovědném investování, což mě opravdu oslovuje. Takže přemýšlím, jakým způsobem bych mohl tyto ETF do svého portfolia začlenit. Mám už nějaké akcie a další investice, ale nevím, jak to s těmi ESG ETF skloubit. Měl bych je brát jako doplněk k mému stávajícímu portfoliu nebo je lepší na ně přejít úplně? Jaké jsou nejlepší strategie pro investování do těchto fondů? A co se týče rizika? Jak velké riziko s nimi souvisí ve srovnání s tradičními investicemi? Dále by mě zajímalo, jestli má smysl mít v portfoliu pouze ESG ETF nebo by bylo lepší mít mix různých typů investic? Je to vůbec rozumné rozhodnutí v dnešní době? Rád bych slyšel názory lidí, kteří už mají s tímto druhem investování zkušenosti.

176 slov
1.8 minut čtení
4. 2. 2025
Patrik Říha
Patrik Říha

Pokud chceš zapojit ESG ETF do portfolia, tak je to super nápad. Udržitelné investování se teď hodně řeší a může to mít smysl jak z pohledu etiky, tak i financí. Můžeš je brát jako doplněk k tomu, co už máš. Není nutné přecházet úplně na ESG, ale klidně si můžeš udělat mix. Třeba 10-30% ESG ETF a zbytek tradiční akcie nebo jiné investice.

Riziko je podobné jako u jiných ETF. Některé ESG firmy sice dělají dobré věci, ale na trhu to neznamená, že budou vždycky ziskové. Takže je dobré mít na paměti, že to chce diversifikaci. Mít jen ESG ETF by mohla být chyba, protože trhy jsou nevyzpytatelné.

Když vybíráš konkrétní ESG ETF, koukni na jejich výkonnost, náklady a co vlastně drží v portfoliu. A neboj se o tom pokecat s někým, kdo má s tím zkušenosti – třeba ti doporučí něco zajímavého.

141 slov
1.4 minut čtení
5. 2. 2025
Kristýna Vyskočilová
Kristýna Vyskočilová

ESG ETF jsou fajn volba, pokud chceš investovat zodpovědně. Můžeš je přidat jako doplněk k tomu, co už máš. Hodně lidí je kombinuje s tradičními akciemi, aby měli pestřejší portfolio. Vydělat na tom můžeš, ale stejně jako u jiných investic je to o tom znát rizika. Obecně platí, že ESG fondy můžou být méně volatilní, protože často investují do stabilnějších firem, co se chovají odpovědně. Ale na druhou stranu, můžeš přijít o příležitosti v jiných sektorech, když se zaměříš jen na ESG. Takže bych šel do mixu – třeba část peněz do ESG a část do klasických akcií nebo jiných aktiv. Tak si udržíš rovnováhu a nebudeš tolik závislý na jednom trendu. Rozhodně to má smysl, hlavně teď, když je důraz na udržitelnost silnější než kdy dřív.

127 slov
1.3 minut čtení
6. 12. 2024
Renata Šebestová
Renata Šebestová