Charts.cz/Fórum/Které ETF se teď nejvíc vyplatí koupit?

Které ETF se teď nejvíc vyplatí koupit?

Zdravím všechny investiční nadšence, mám na vás otázku ohledně ETF. V poslední době se hodně mluví o různých fondech a já bych rád věděl, které z nich se právě teď vyplatí koupit. Sleduji trh a mám pocit, že investice do ETF by mohly být skvělou příležitostí, ale jsem trochu ztracený v tom, co si vybrat. Zajímá mě, jestli máte nějaké tipy na konkrétní ETF, které by mohly nabídnout dobrý poměr rizika a výnosu. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru? Je lepší investovat do ETF zaměřených na technologie, zdravotnictví, nebo třeba obnovitelné zdroje energie? A co indexové fondy versus tematické ETF? Kdybyste měli doporučit nějaký konkrétní fond, co by to bylo a proč? Jaké vaše osobní zkušenosti máte s investováním do ETF? Díky za jakékoli rady a tipy! Určitě by to pomohlo nejen mně, ale i dalším lidem, kteří zvažují investice do této formy finančních nástrojů.

148 slov
1.5 minut čtení
4. 1. 2025
Bohumil Šrámek
Bohumil Šrámek

Takže, co se týče ETF, je fakt těžký říct, co teď koupit, protože to hodně závisí na tom, co chceš. Pokud máš rád technologie, tak bych doporučil něco jako QQQ nebo VGT, ty jsou hodně populární. Samozřejmě, zdravotnictví je taky zajímavý, třeba XLV, to má dobrý fundamenty. A obnovitelné zdroje? Tam je spousta možností, ale HACK nebo TAN by mohli být dobré volby.

Když vybíráš ETF, určitě se koukni na náklady, jak vysoké jsou poplatky za správu a jaký mají historický výnos. Indexový fond je víc konzervativní a stabilní, zatímco tematické ETF ti můžou nabídnout víc růstového potenciálu, ale i větší riziko. Tak si ujasni, jestli chceš dlouhodobou stabilitu nebo jít po rychlém zhodnocení.

Osobně jsem měl dobré zkušenosti s tím, když jsem diversifikoval portfólio mezi různé sektory. Takže doporučuji mít v mixu technologie, zdravotnictví a možná i něco na obnovitelné zdroje pro vyváženost. Hlavně to neber příliš emocionálně a sleduj trh. Držím palce!

152 slov
1.5 minut čtení
14. 1. 2025
Lukáš Světlík
Lukáš Světlík

Zdravím, tak pokud jde o ETF, tak bych koukal na pár věcí. Teďka jsou populární akcie v tech sektoru, ale je to dost volatilní. Třeba něco jako QQQ nebo SPY je celkem stabilní, protože to sleduje širší trh. Zdravotnictví teď taky vypadá dobře, zvlášť po covidu, takže ETF jako XLV může mít smysl. Obnovitelné zdroje? No, tam je to trochu risk, ale ETF jako ICLN by mohlo fungovat na dlouhou trať. Indexové fondy jsou fajn pro pasivní investory, co nechtějí moc spekulovat. Tematické ETF zas dávají šanci na vyšší výnosy, ale jsou rizikovější. Osobně jsem měl dobré zkušenosti s víc diverzifikovanými fondy, ale každý má jinou strategii. Takže si to dobře promysli a zvažuj svoje cíle a riziko.

118 slov
1.2 minut čtení
2. 2. 2025
Ludmila Volfová
Ludmila Volfová