Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, které NFT mají hodnotu? Co sledovat při výběru?

Jak zjistím, které NFT mají hodnotu? Co sledovat při výběru?

Slyšel jsem hodně o NFT a jak jsou populární, ale jak vlastně zjistit, které z nich mají skutečnou hodnotu? Je to hodně zmatené, protože na trhu je tolik různých projektů a umělců. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní faktory, které bych měl sledovat při výběru NFT, aby mi to pomohlo udělat správné rozhodnutí. Měl bych se zaměřit na renomé umělce nebo spíš na to, kolik lidí už daný NFT vlastní? A co třeba komunita okolo určitého projektu? Je důležité, aby byla aktivní a angažovaná? Zajímá mě také, jestli hraje roli rarita nebo unikátnost díla, když se rozhodujeme o investici do NFT. Jaké další aspekty bych měl vzít v úvahu – třeba historie prodeje nebo trendy v oblasti digitálního umění? Jak poznám, jestli je investice do NFT dobrý nápad nebo jen módní vlna? Rád bych slyšel názory zkušenějších investorů a jejich doporučení, co vše sledovat před tím, než se ponořím do světa NFT. Jak se dá vůbec odhadnout potenciální růst hodnoty nějakého konkrétního NFT? Jaké tipy máte pro někoho, kdo s tímto trhem teprve začíná?

175 slov
1.8 minut čtení
2. 12. 2024
Patrik Bezděk
Patrik Bezděk

Tak jo, co se týče NFT, je to fakt divoký svět a spousta lidí v tom tápe. Nejdřív, reputace umělce je hodně důležitá. Když má dobré jméno a už něco prodal, je větší šance, že jeho díla nebudou úplně bezcenná. Rarita a unikátnost taky hrají roli – čím vzácnější NFT, tím větší potenciál na růst hodnoty.

Dalším faktorem je komunita. Aktivní a angažovaná komunita může znamenat, že lidé mají o projekt zájem a chtějí ho podporovat. Zjistit historii prodeje je taky dobrý krok. Koukni se, za kolik se podobná NFT prodávala v minulosti a jak rychle šly ceny nahoru nebo dolů.

Sleduj trendy v digitálním umění – co se teď nosí? Můžeš se inspirovat na sociálních sítích nebo různých fórech. A hlavně buď opatrný na hype bez pokrytí – hodně lidí investuje kvůli módě a pak zklamou. Odhadnout budoucí hodnotu je těžký, ale kombinace těchto faktorů ti může pomoct udělat lepší rozhodnutí. Takže jo, prozkoumej to pořádně a nenech se strhnout davem.

161 slov
1.6 minut čtení
9. 1. 2025
Lucie Zachová
Lucie Zachová

Při hledání hodnotných NFT si dej pozor na pár věcí. Určitě koukni na umělce – pokud má dobrou pověst a už něco prodal, je to většinou plus. Další věc, co sledovat, je rarita – vzácné kousky mají větší šanci na růst. Komunita kolem projektu je taky důležitá; aktivní a angažovaní fanoušci mohou zvýšit zájem a tím i hodnotu. Zjisti si historii prodeje – jestli se nějaké NFT z daného projektu dobře prodávaly v minulosti, může to naznačovat trend. Nezapomeň na trendy v digitálním umění – co je teď populární? A jestli se rozhoduješ, zda investovat, zamysli se nad tím, jestli to je jen módní vlna nebo má projekt potenciál do budoucna. A nakonec, buď opatrný s emocemi, neinvestuj do něčeho jen proto, že to teď frčí. Dobře si všechno prozkoumej a neboj se ptát a diskutovat v komunitě.

138 slov
1.4 minut čtení
22. 1. 2025
Bohumil Černý
Bohumil Černý