Charts.cz/Fórum/Jak na to s NFT? Můžu na tom vydělat nebo je to jen ztráta peněz?

Jak na to s NFT? Můžu na tom vydělat nebo je to jen ztráta peněz?

Slyšel jsem, že NFT jsou teď velký hit a že se na nich dají vydělat opravdu zajímavé peníze. Ale zároveň se mi dostává různých názorů, které říkají, že je to spíš bublina, která praskne a já přijdu o peníze. Tak se chci zeptat, jak to vlastně s těmi NFT je? Já moc nevím, co si o tom myslet. Je to jenom další módní výstřelek nebo má smysl do toho investovat? Mám vůbec začínat s nákupem nějakých digitálních děl nebo sběratelských předmětů? A když už se do toho pustím, jak vybrat ty správné kousky, na kterých bych mohl potenciálně vydělat? Četl jsem něco o těch aukcích a platformách, kde se NFT prodávají, ale je to vůbec bezpečné? Může mi někdo vysvětlit, co všechno potřebuju vědět předtím, než do toho skočím? Jaké jsou rizika spojená s investováním do NFT a co by mělo být asi tak mým cílem? Zkrátka bych rád znal názory lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti s NFT. Je to cesta k rychlému zbohatnutí nebo spíš cesta do finančního pekla? Jak dlouho trvá, než se může člověk dostat k nějakému slušnému zisku, pokud vůbec? Děkuju za jakékoli tipy a rady!

191 slov
1.9 minut čtení
6. 12. 2024
Štěpán Skála
Štěpán Skála

Těžko říct, jestli na NFT opravdu vyděláš. Je to jako každá investice – můžeš zbohatnout, ale taky o všechno přijít. Teď je kolem NFT velký boom, spousta lidí se snaží rychle prodat digitální umění nebo sběratelské karty, a někteří fakt vydělali hezký prachy. Ale na druhou stranu, spousta projektů je jen hype a pak se na tom nedá nic prodat.

Když už bys chtěl investovat, tak si dej pozor na to, co kupuješ. Sleduj trendy, zjisti, co je populární a proč. Můžeš se kouknout na různé platformy jako OpenSea nebo Rarible a udělat si nějaký průzkum. Ale bývá dobrý mít nějaký budget, neinvestovat víc, než jsi ochotný ztratit.

Rizika tu jsou obrovská – od podvodů po kolaps trhu. Nikdy nevíš, jak rychle se lidi unavují nebo jestli něco nebude mít za rok hodnotu nula. Takže je lepší brát to s rezervou a nečekat zázraky. Pro někoho to může být cesta k bohatství, pro jiného ztráta peněz. Jak dlouho to trvá? To nikdo neví, záleží na trhu a tvé strategii. Opatrnost je klíčová.

172 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2025
Rudolf Novotný
Rudolf Novotný

Tak hele, s NFT je to dost složitý. Základ je, že to je vlastně digitální vlastnictví něčeho, co můžeš mít na blockchainu. Můžeš si koupit umění, videa nebo třeba tweet, ale fakt je, že hodnota je často dost subjektivní. Někteří lidi na tom vydělali balík, když prodávali své NFT za šílené sumy, ale pak jsou tu i ti, co nakoupili a teď to leží na dně krabice.

Rizika? Jo, spousta. Je to dost volatilní a může se stát, že cena spadne a ty přijdeš o prachy. Hlavně si dej pozor na trendy, co jsou momentálně in, ale za pár měsíců už to nikdo nechce.

Pokud chceš začít nakupovat, zjisti si o projektech víc – sleduj komunity na Discordu, Redditu nebo Twitteru. Hodně záleží na tom, jaké umělce nebo projekty vybereš. Často se doporučuje investovat jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit – prostě jako s hazardem.

A co se aukcí týče – jo, jsou relativně bezpečné, pokud jdeš přes ověřené platformy jako OpenSea nebo Rarible. Ale vždycky bacha na podvody a falešné projekty.

Celkově to není způsob k rychlému zbohatnutí, spíš takový maraton. Když do toho půjdeš s rozumem a budeš sledovat trh, můžeš vydělat. Ale buď připravený na to, že to taky nemusí vyjít.

204 slov
2 minut čtení
14. 1. 2025
Václav Nečas
Václav Nečas