Charts.cz/Fórum/Jsou půjčky kryté NFT bezpečné? Jak to funguje?

Jsou půjčky kryté NFT bezpečné? Jak to funguje?

Zajímalo by mě, jak to vlastně funguje, když si vezmete půjčku, která je krytá NFT. Četl jsem něco o tom, že NFT mohou sloužit jako zástava pro úvěry, ale nejsem si úplně jistý, jak to celé funguje a jestli je to bezpečné. Co když se hodnota toho NFT propadne? Mohu přijít o peníze? A jaká jsou rizika spojená s těmito typy půjček? Četl jsem, že někteří lidé už na tom vydělali, ale co když se něco pokazí? Jak se vlastně určuje hodnota NFT a jak to ovlivňuje podmínky půjčky? Mám obavy, jestli bych měl do takové půjčky vůbec jít. Rád bych slyšel názory zkušenějších lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti s půjčkami krytými NFT. Je tam nějaký rozdíl mezi tradičními půjčkami a těmito novými formami financování? A co legislativa? Je to ještě v šedé zóně, nebo už jsou tu nějaké regulace? Jak moc je to celé transparentní? Děkuju za jakékoli informace!

151 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2025
Jaroslava Jirásková
Jaroslava Jirásková

Půjčky kryté NFT jsou celkem novinka a určitě přinášejí nějaká rizika. Funguje to tak, že ty svojí NFT dáš jako zástavu a dostaneš za to peníze. Pokud hodnota NFT klesne, může to být problém, protože věřitel si může říct, že už to nemá smysl a chce si vzít zpět svou investici. Takže jo, můžeš přijít o peníze, pokud se trh s NFT propadne. Valuace NFT je často dost subjektivní a záleží na poptávce – takže se můžeš dostat do situace, kdy tvoje NFT bude mít mnohem menší hodnotu, než jsi si myslel.

Co se týče legislativy, tak tady je to dost v šedé zóně. Regulace zatím moc neexistují, takže můžeš narazit na nepoctivé poskytovatele půjček. Transparentnost je taky otázka – některé platformy mohou mít lepší zabezpečení než jiné. Důležité je si pořádně prozkoumat podmínky a vědět, komu ty peníze půjčuješ a co se stane, když se něco pokazí. Tradiční půjčky mají obvykle jasnější pravidla a regulaci, takže v tomhle ohledu je to jiný level.

Zkrátka, půjčka krytá NFT má své výhody i nevýhody, ale je dobré být opatrný a dobře se informovat předtím, než do toho skočíš.

185 slov
1.9 minut čtení
5. 8. 2023
Simona Šrámková
Simona Šrámková

Půjčky kryté NFT jsou docela novinka. Funguje to tak, že ty použiješ svoje NFT jako zástavu pro úvěr. Když si půjčíš, platforma zablokuje tvoje NFT, a pokud nezaplatíš, tak ti je vezmou a prodají. To je vlastně hlavní riziko - když hodnota NFT klesne, můžeš přijít o víc než si původně myslel. A jak se určuje hodnota? To závisí na trhu a poptávce. Někdy to může být dost šílené, protože trh s NFT je dost volatilní.

Co se týče legislativy, tak je to pořád v šedé zóně, regulace teprve vznikají. Takže jako u všeho kolem kryptoměn a NFT – je to risky biznis. Můžeš mít skvělou příležitost, ale taky riskuješ ztrátu peněz. Zkus si důkladně prozkoumat platformu, kde půjčku bereš, a jak fungují zástavy. A hlavně, neboj se ptát a číst zkušenosti ostatních.

132 slov
1.3 minut čtení
25. 6. 2024
Helena Bartošová
Helena Bartošová