Charts.cz/Fórum/Jak můžu použít NFT jako záruku pro půjčku?

Jak můžu použít NFT jako záruku pro půjčku?

Zajímá mě, jak vlastně funguje použití NFT jako záruky pro půjčky. Chtěl bych se dozvědět víc o tom, jakým způsobem můžu své digitální umění nebo sběratelské kousky, které mám ve formátu NFT, použít jako zajištění při žádání o půjčku. Je to vůbec možné? Jaké kroky je třeba udělat, abych mohl vypůjčit peníze s ohledem na hodnotu mého NFT? Myslíte, že existují nějaké platformy nebo služby, které tohle umožňují? A co se stane, když nedokážu půjčku splatit – jak se zachází s NFT v takových případech? Mohli byste mi také přiblížit, jaké rizika a výhody by s tím mohly být spojené? Zajímalo by mě i to, jestli je lepší mít nějakou konkrétní hodnotu NFT nebo jestli stačí mít prostě cokoliv unikátního na blockchainu. Jaký je vlastně proces ocenění těchto digitálních aktiv? Budu moc rád za jakékoli informace a zkušenosti, které mi pomohou lépe pochopit tohle téma.

145 slov
1.5 minut čtení
26. 1. 2025
Vladimíra Holušová
Vladimíra Holušová

Použití NFT jako záruky pro půjčku je fakt zajímavý koncept, který se začíná rozjíždět. Základem je najít platformu, která tohle umožňuje – některé DeFi platformy jako Nexo nebo Arcade už s tím experimentují. Ty vezmou tvoje NFT, ohodnotí ho a podle toho ti půjčí nějaké peníze. Ocenění záleží na poptávce, umělcově reputaci a nějakých tržních ukazatelích.

Když nedokážeš půjčku splatit, tak většinou NFT propadá věřiteli. Tím pádem bys mohl ztratit cenný kousek, takže si dej bacha na to, co si půjčuješ. Zároveň je dobrý mít NFT s jasnou hodnotou – něco populárního nebo známýho se lépe prodává než random obrázek.

Riziko je jasný: trh s NFT může být dost volatilní. Ale na druhou stranu je to možnost, jak dostat peníze bez nutnosti prodávat svoje digitální umění. Takže pokud máš zajímavý kousky a víš, jak to ohodnotit, může to být fajn příležitost.

140 slov
1.4 minut čtení
6. 10. 2024
Helena Marková
Helena Marková

Použití NFT jako záruky pro půjčku je docela zajímavá věc. V podstatě, když chceš půjčit peníze, můžeš nabídnout své NFT jako zajištění. Existují platformy, které to umožňují, ale většinou se jedná o decentralizované finance (DeFi), kde si to můžeš zařídit přímo na blockchainu. Ty NFT musí mít nějakou hodnotu, takže čím známější je tvé digitální umění nebo sběratelský kousek, tím líp. Pokud jde o proces, tak většinou ti platforma posoudí hodnotu NFT a na základě toho ti nabídnou částku půjčky. Ocenění může být dost subjektivní a závisí na poptávce a trendu v trhu.

Riziko je jasné – pokud půjčku nesplácíš, tak tvoje NFT může být zabaveno. To znamená, že bys mohl přijít o něco, co má pro tebe osobní hodnotu, pokud se ti investice nevydaří. Takže je dobrý si promyslet, jestli jsi ochoten s tím riskovat. Taky se dívej na podmínky půjček, protože úrokové sazby se můžou dost lišit. Mít něco unikátního stačí, ale mít něco uznávaného v komunitě je lepší. Celkově to vypadá jako zajímavá alternativa k tradičním půjčkám, ale chce to opatrnost.

173 slov
1.7 minut čtení
8. 11. 2024
Barbora Daňková
Barbora Daňková