Které dluhopisy jsou bezpečnější pro investice?
Zajímalo by mě, jaké dluhopisy jsou vlastně považovány za nejbezpečnější pro investice. Vím, že jsou různé typy dluhopisů jako státní, korporátní nebo obecní, ale co je na nich vlastně to rozhodující? Jaké faktory ovlivňují jejich bezpečnost? Například, když se podívám na státní dluhopisy, tak mám pocit, že by měly být asi nejméně rizikové, protože je garantuje stát. Ale co korporátní dluhopisy? Zda-li je dobré investovat do těch od větších a stabilních firem a jestli se tam dají očekávat nějaké výnosy bez velkého rizika. Co třeba inflace a jak ta ovlivňuje hodnotu dluhopisů v průběhu času? A co ratingové agentury? Jak moc bych se měl řídit jejich hodnocením při rozhodování o investici do konkrétních dluhopisů? Ještě jsem slyšel něco o tzv. junk bonds, ale to mi přijde jako velké riziko. Jaké zkušenosti mají ostatní investoři s různými typy dluhopisů a co bych měl zvážit před tím, než do nich investuji? Jak to vidíte vy? Kdybych chtěl začít investovat do dluhopisů, na co bych se měl zaměřit a kterým bych se měl vyhnout?