Jaký je rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy?
Zajímalo by mě, jak se liší státní a korporátní dluhopisy. Slyšel jsem, že státní dluhopisy jsou vlastně půjčky, které dáváme vládě, zatímco korporátní dluhopisy vypisují firmy. Ale co to vlastně znamená v praxi? Myslím, že stát má určitě jinou finanční stabilitu než soukromý sektor, ale jak se to promítá do rizikovosti investice? A co úroky? Je pravda, že státní dluhopisy obvykle nabízejí nižší výnosy než ty korporátní? Jak moc se tyto výnosy liší podle ekonomické situace? Taky bych rád věděl, jestli je lepší investovat do jednoho nebo druhého typu, když chci mít rozložené riziko. Jaké faktory bych měl mít na paměti při rozhodování? Dále mě zajímá, jak je to s likviditou těchto dluhopisů – jak snadno je mohu prodat, pokud budu potřebovat přístup k hotovosti? A co se stane, když například firma zkrachuje nebo když vláda čelí nějakým ekonomickým problémům? Mohlo by to ovlivnit moji investici? Mám pocit, že je toho tolik k prozkoumání a chtěl bych si udělat jasnější představu o tom, co vlastně investování do těchto dluhopisů obnáší.