Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas nakupovat ETF?

Kdy je nejlepší čas nakupovat ETF?

Často mě napadá, kdy vlastně nastává ten pravý okamžik pro nákup ETF. Četl jsem spoustu článků a diskuzí o tom, jak je důležité sledovat tržní trendy a vyhodnocovat situaci, ale pořád mám pocit, že to není úplně jednoduché. Mám na mysli různé faktory, které by mohly ovlivnit rozhodnutí o koupi – jako například sezónnost trhu, ekonomické zprávy nebo i osobní finanční situace. Je lepší kupovat, když trh klesá, nebo naopak v době, kdy se všechno zdá být v zelených číslech? Někde jsem slyšel, že průměrování nákupních cen může pomoci vyrovnat tyto výkyvy, ale jak to vlastně funguje v praxi? Dále mě zajímá, jestli je lepší investovat pravidelně a dodržovat takový plán nebo se snažit chytit nějakou "správnou" příležitost. Jaké jsou názory ostatních investorů na toto téma? Kdy jste nakupovali vy a co vám pomohlo učinit rozhodnutí? Chtěl bych znát také názory na to, jak moc je důležité mít přehled o vývoji konkrétních sektorů nebo regionů, do kterých investujete. Je totiž mnoho různých typů ETF a každý může reagovat jinak na aktuální události. Jak jste se vlastně rozhodovali vy? Je tu někdo, kdo má s tímto tématem více zkušeností a mohl by mi přiblížit, co byste doporučili?

196 slov
2 minut čtení
22. 1. 2025
Filip Vaněk
Filip Vaněk

Nákup ETF je dost individuální a záleží na spoustě věcí. Já osobně preferuju průměrování nákupních cen, což znamená, že investuju pravidelně, třeba každý měsíc, bez ohledu na to, co trh dělá. Když trh klesá, kupuju levněji, když roste, tak sice platím víc, ale alespoň mám pravidelný příjem do portfolia.

Sezónnost trhu a ekonomické zprávy fakt hrajou roli, ale nemá smysl to moc hrotit. Sleduju obecně vývoj sektorů, ale ne vždycky to musí být rozhodující. Důležitější je mít nějakou strategii a držet se jí.

Někdo říká, že lepší je koupit na dně trhu, ale to je těžký trefit. Prostě si nastavíš plán a jdeš podle toho. Když máš přehled o sektorech a regionech, tak to může pomoc, ale zas to nesmíš brát jako dogma. U mě funguje spíš ta dlouhodobá perspektiva.

Takže shrnuto, pravidelnost a pevná strategie jsou pro mě klíčový. Jak jsem si rozhodoval? No, prostě jsem zkoušel různé přístupy a nakonec mi tohle nejvíc sedí.

153 slov
1.5 minut čtení
7. 2. 2025
Dominik Vítek
Dominik Vítek

No, hele, to je dost těžká otázka. Osobně si myslím, že nejlepší čas na nákup ETF závisí dost na tom, co plánuješ a jaký máš přístup k investování. Třeba průměrování nákupních cen, to funguje celkem dobře – kupuješ pravidelně, třeba každý měsíc, a tím vyrovnáváš ty výkyvy na trhu. Takže když je trh dole, koupíš víc, když nahoře, tak míň. No a co se týká ekonomických zpráv nebo trendů – fakt je dobrý mít přehled o trhu a sektorech. Některé ETF reagují jinak v různých obdobích a když víš co se děje, můžeš si lépe vybrat.

Taky bych řekl, že nemá smysl snažit se chytit „správnou“ příležitost. Často se to nepovede a pak jsi akorát nervózní. Podle mě je lepší mít svůj plán a dodržovat ho. Investice jsou spíš na dlouho, takže je fajn se na to koukat jako na maraton, ne sprint. Důležitý je mít jasnou strategii a tu dodržovat.

150 slov
1.5 minut čtení
1. 2. 2025
Adéla Říhová
Adéla Říhová