Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlépe hodnocené ETF pro začátečníky?

Jaké jsou nejlépe hodnocené ETF pro začátečníky?

V poslední době se hodně mluví o ETF, ale jak si vlastně vybrat to správné, když s investováním teprve začínám? Je mi jasné, že ETF jsou skvělé pro diverzifikaci a mohou být skvělým způsobem, jak se dostat na trh bez nutnosti vybírat jednotlivé akcie. Ale s tolika možnostmi, co je vlastně nejlepší? Myslím, že pro mě jako začátečníka by bylo super mít nějaký seznam těch nejlépe hodnocených ETF, které by mi mohly pomoci nastartovat mé investice. Zajímalo by mě, jestli byste mohli doporučit nějaké konkrétní ETF, které byste považovali za ideální pro nováčky. Jaké mají výhody a nevýhody? A co třeba poplatky? Je důležité se na ně dívat hned na začátku? Dále bych rád věděl, zda je lepší chtít akciová ETF nebo spíše obligace či něco jiného. Můžete mi prosím říct, jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru ETF jako začátečník? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti. Děkuji!

151 slov
1.5 minut čtení
20. 1. 2025
Václav Kratochvíl
Václav Kratochvíl

Když začínáš s investováním, ETF jsou fakt dobrý způsob, jak se dostat na trh. Tady je pár tipů a doporučení. Základní věc je, že bys měl hledat ETF s nízkými poplatky, protože to ti ušetří spoustu peněz na dlouhodobě. Například SPDR S&P 500 ETF (SPY) je hodně populární a většinou doporučovaný pro začátečníky, jelikož sleduje celkový americký akciový trh. Další možnost je Vanguard Total Stock Market ETF (VTI), což ti zase dá expozici na celý americký trh, včetně malých a středních firem.

Pokud bys chtěl něco méně riskantního, můžeš zkusit i nějaké obligace nebo smíšené ETF jako iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG), což je dobrý pro stabilitu. Hlavně se nezapomeň podívat na výnosy za poslední roky – zkuste najít něco s konzistentními výsledky.

Při výběru se zaměř na objem obchodování, což znamená, že čím víc lidí s tím obchoduje, tím lépe. Také sleduj historickou volatilitu – nižší volatilita znamená menší výkyvy cen a může být lepší pro začátečníka.

A jo, poplatky jsou fakt důležitý už od začátku. I malé procento může časem udělat velký rozdíl ve tvém portfoliu. No a co se týče akciových vs. obligací ETF – záleží na tom, jak moc jsi ochotnej riskovat. Začni s akciovými, pokud máš delší časový horizont – s investicemi do obligací můžeš jít později.

Hlavně se neboj experimentovat a učit se i z vlastních chyb.

221 slov
2.2 minut čtení
6. 2. 2025
Ladislav Kubíček
Ladislav Kubíček

Když začínáš s investováním do ETF, tak dobrý nápad je zaměřit se na široce diverzifikované fondy, co pokrývají velké trhy nebo sektory. Například ETF jako SPDR S&P 500 (SPY) nebo Vanguard Total Stock Market (VTI) jsou super pro nováčky, protože kopírují výkonnost celého trhu. Tyhle mají nízké poplatky a dobrou likviditu.

Pak jsou tu i ETF zaměřené na dividendy, třeba Vanguard Dividend Appreciation (VIG), což je taky fajn volba, pokud chceš pasivní příjem. Když už mluvíme o poplatcích, je fakt důležitý se na ně koukat. Čím nižší poplatek, tím víc peněz ti zůstane v kapse.

Obligace můžou být dobrý pro stabilitu, ale pro začátečníka bych radši šel do akciových ETF, protože mají větší potenciál pro růst. Je fajn mít nějakou kombinaci, ale většina začátečníků by mohla začít s akciovými ETF a postupně přidávat i jiné typy.

Takže shrnuto: zaměř se na velké indexové fondy, sleduj poplatky a klidně si udělej plán, jak to rozložit mezi akcie a obligace podle toho, jak se ti bude dařit. Držím palce!

168 slov
1.7 minut čtení
4. 2. 2025
Lenka Holušová
Lenka Holušová