ETF nebo jednotlivé akcie? Jak se rozhodnout?
V poslední době se stále více lidí zajímá o investice, ať už je to do akcií, ETF, nebo třeba kryptoměn. Přemýšlím, co je pro mě nejlepší volba a jestli by nebylo lepší investovat do ETF místo toho, abych se vrhal do jednotlivých akcií. Mám pocit, že ETF nabízejí nějakou formu diverzifikace a jsou méně riskantní, což by mohlo být fajn pro někoho jako jsem já, kdo nemá tolik zkušeností s investováním. Zároveň ale slyším od mnoha lidí, že investice do konkrétních akcií mohou přinášet větší zisky, pokud víte, co děláte a máte štěstí na správné firmy. Jenže co když se trefím do špatné akcie? Je to pak celé riziko daleko větší a může to bolet víc, než když mám rozložené investice v ETF. Jaké máte zkušenosti vy? Co byste doporučili začátečníkovi? Kde vidíte výhody a nevýhody obou přístupů? Opravdu stojí za to se dívat na konkrétní akcie a hledat ty nejlepší příležitosti, nebo je lepší zvolit pohodlnější cestu a jít cestou ETF? Jsem si vědom toho, že každá strategie má své pro a proti, ale zajímají mě názory lidí, kteří už mají něco za sebou. Děkuji za jakýkoliv tip!