Charts.cz/Fórum/ETF nebo jednotlivé akcie? Jak se rozhodnout?

ETF nebo jednotlivé akcie? Jak se rozhodnout?

V poslední době se stále více lidí zajímá o investice, ať už je to do akcií, ETF, nebo třeba kryptoměn. Přemýšlím, co je pro mě nejlepší volba a jestli by nebylo lepší investovat do ETF místo toho, abych se vrhal do jednotlivých akcií. Mám pocit, že ETF nabízejí nějakou formu diverzifikace a jsou méně riskantní, což by mohlo být fajn pro někoho jako jsem já, kdo nemá tolik zkušeností s investováním. Zároveň ale slyším od mnoha lidí, že investice do konkrétních akcií mohou přinášet větší zisky, pokud víte, co děláte a máte štěstí na správné firmy. Jenže co když se trefím do špatné akcie? Je to pak celé riziko daleko větší a může to bolet víc, než když mám rozložené investice v ETF. Jaké máte zkušenosti vy? Co byste doporučili začátečníkovi? Kde vidíte výhody a nevýhody obou přístupů? Opravdu stojí za to se dívat na konkrétní akcie a hledat ty nejlepší příležitosti, nebo je lepší zvolit pohodlnější cestu a jít cestou ETF? Jsem si vědom toho, že každá strategie má své pro a proti, ale zajímají mě názory lidí, kteří už mají něco za sebou. Děkuji za jakýkoliv tip!

189 slov
1.9 minut čtení
24. 3. 2024
Petra Šafaříková
Petra Šafaříková

Investice do ETF je fajn, hlavně pro začátečníky. Jak říkáš, nabízejí diverzifikaci, což snižuje riziko. Když koupíš ETF, tak máš kousek mnoha různých akcií, takže když jedna firma spadne, není to tak hrozné. Na druhou stranu, investice do jednotlivých akcií může mít větší potenciál na zisk, pokud se trefíš do dobrých firem. Ale jak jsi zmínil, je tu to riziko, že můžeš narazit na špatnou společnost a přijít o pěkný balík. Pro někoho bez zkušeností je ETF určitě bezpečnější cesta. Můžeš se časem naučit víc o trhu a pak zkusit i jednotlivé akcie, až se budeš cítit jistější. Takže za mě, zatím klidně ETF a pak se uvidí.

108 slov
1.1 minut čtení
13. 1. 2025
Šárka Kočová
Šárka Kočová

Když řešíš, jestli jít do ETF nebo do jednotlivých akcií, tak to záleží hlavně na tom, co vlastně chceš a jaký máš přístup k investicím. ETF jsou super pro začátečníky, protože ti dávají šanci mít rozložené riziko. Když investuješ do jednoho ETF, tak se ti vlastně ty peníze rozprostřou mezi víc akcií, což je fajn, když si nejsi jistý. Méně stresu a víc klidu.

Na druhou stranu, investice do konkrétních akcií může být atraktivní, pokud se ti podaří trefit nějakou firmu, která má potenciál vyletět nahoru. Ale je v tom větší riziko – můžeš skončit s akcií, která spadne na dno a pak jsi naštvaný. Zároveň se musíš hodně vzdělávat a mít nějaký čas na sledování trhu.

Osobně bych doporučil začít s ETF, naučíš se základy a získaš nějakou zkušenost s trhem. Až pak můžeš zkusit jednotlivé akcie, když budeš mít větší přehled. Je to prostě o tvé pohodlnosti a ochotě riskovat.

150 slov
1.5 minut čtení
24. 10. 2024
Miroslava Dvořáková
Miroslava Dvořáková