ETF nebo klasické akcie? Co je lepší investice?
Zdravím všechny, zajímalo by mě, co je vlastně lepší investice, jestli ETF nebo klasické akcie. V poslední době slýchám hodně o tom, jak jsou ETF skvělou volbou pro diverzifikaci portfolia a jak umožňují investovat do různých sektorů bez nutnosti vybírat jednotlivé akcie. Na druhou stranu klasické akcie mají své kouzlo, protože když si vyberete nějakou firmu, tak můžete sledovat její růst a vývoj přímo. Většina lidí mi říká, že ETF jsou méně riskantní, protože rozkládají riziko mezi více aktiv, ale co když se nějaký sektor zhroutí? Je to vůbec pravda, že ETF poskytují větší bezpečnost? A co likvidita? Když chci rychle prodat akcie, je to u klasických akcií jednodušší než u ETF? Nebo jestli mám investovat do dlouhodobých akcií a neřešit krátkodobé fluktuace trhu? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem a co byste doporučili začátečníkovi jako já? Mě zajímá i případná strategie, jak přistupovat k těmto dvěma možnostem – měl bych začít s ETF a později se přesunout k jednotlivým akciím nebo to dělat naopak? Rád bych si udělal představu o tom, co je výhodnější pro dlouhodobé investování. Děkuji za vaše názory!