Charts.cz/Fórum/ETF nebo klasické akcie? Co je lepší investice?

ETF nebo klasické akcie? Co je lepší investice?

Zdravím všechny, zajímalo by mě, co je vlastně lepší investice, jestli ETF nebo klasické akcie. V poslední době slýchám hodně o tom, jak jsou ETF skvělou volbou pro diverzifikaci portfolia a jak umožňují investovat do různých sektorů bez nutnosti vybírat jednotlivé akcie. Na druhou stranu klasické akcie mají své kouzlo, protože když si vyberete nějakou firmu, tak můžete sledovat její růst a vývoj přímo. Většina lidí mi říká, že ETF jsou méně riskantní, protože rozkládají riziko mezi více aktiv, ale co když se nějaký sektor zhroutí? Je to vůbec pravda, že ETF poskytují větší bezpečnost? A co likvidita? Když chci rychle prodat akcie, je to u klasických akcií jednodušší než u ETF? Nebo jestli mám investovat do dlouhodobých akcií a neřešit krátkodobé fluktuace trhu? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem a co byste doporučili začátečníkovi jako já? Mě zajímá i případná strategie, jak přistupovat k těmto dvěma možnostem – měl bych začít s ETF a později se přesunout k jednotlivým akciím nebo to dělat naopak? Rád bych si udělal představu o tom, co je výhodnější pro dlouhodobé investování. Děkuji za vaše názory!

182 slov
1.8 minut čtení
12. 9. 2024
Vladimíra Stehlíková
Vladimíra Stehlíková

Tak já k tomu mám pár myšlenek. ETF jsou fakt fajn pro začátečníky, protože ti dovolí mít víc akcí najednou a rozložíš si riziko. Když nějaký sektor spadne, tak tě to tolik nebolí. Ale zase, když investuješ do klasických akcií, máš víc kontroly a můžeš se zaměřit na firmy, které mají potenciál. To je taky dost vzrušující, když sleduješ, jak roste tvoje investice.

Pokud jde o likviditu, většinou je to podobné, ale u velkých ETF je prodej rychlejší, protože jsou víc obchodované než některé malé akcie. Takže pokud potřebuješ rychle cash, ETF by mohly být lepší.

Myslím, že pro začátek bys mohl zkusit ETF a pak časem přejít na jednotlivé akcie, až se víc seznámíš s trhem. Dlouhodobě to chce trpělivost a nesledovat každý den ceny. Měj to rozdělené a nezapomínej na diverzifikaci. To je klíčový! Takže hodně štěstí!

139 slov
1.4 minut čtení
4. 2. 2025
Jitka Čermáková
Jitka Čermáková

Takže, ETF vs. klasické akcie, to je věčný spor. Osobně si myslím, že ETF jsou super pro začátečníky, protože opravdu rozkládají riziko a ty se nemusíš stresovat tím, jestli jedna akcie spadne. Můžeš investovat do celých sektorů nebo trhů a to je fajn. Když vezmeš třeba ETF na S&P 500, tak máš napříč 500 firmami, což ti dává větší šanci na stabilitu.

Ale klasické akcie mají taky něco do sebe. Když si vybereš firmu, kterou znáš a věříš v její budoucnost, tak můžeš mít větší zisk. Nezáleží jen na tom trhu jako celku. Ale jo, je to víc riskantní, pokud selže ta firma.

S likviditou to jde tak nějak ruku v ruce – většina ETF má dobrou likviditu a prodáš je skoro stejně snadno jako akcie. Ale pokud jde o rychlost prodeje, tak záleží na objemu obchodování konkrétního ETF nebo akcie.

Pokud přemýšlíš o dlouhodobém investování, možná bys měl začít s ETF a pak postupně přidávat jednotlivé akcie, když se naučíš víc o trhu. Všechny ty fluktuace tě nemusí tolik trápit, když investuješ dlouhodobě. Nezapomeň ale sledovat vývoj a nezůstávat u jedné strategie moc dlouho. Takže shrnuto – zkus ETF na začátek a pak se podívej i na klasické akcie, jak budeš mít víc zkušeností.

202 slov
2 minut čtení
7. 2. 2025
Zuzana Janečková
Zuzana Janečková