Charts.cz/Fórum/Můžu diverzifikovat svoje investice pomocí NFT, a jak na to?

Můžu diverzifikovat svoje investice pomocí NFT, a jak na to?

Zajímá mě, jestli je možné diverzifikovat svoje investice přes NFT. V poslední době sleduju, jak se trh s kryptoměnami a digitálním uměním rozrůstá, a slyšel jsem, že NFT nabízí zajímavé příležitosti. Jenže mám trochu zmatek v tom, jak vlastně začít. Mám pár otázky ohledně toho, co všechno bych měl zvážit, než se do toho pustím. Jaké platformy jsou nejlepší pro nákup NFT? Mám nějaké obavy ohledně volatility trhu s NFT – je to opravdu bezpečné? A co když se mi nedaří prodat některé z mých NFT, může to ovlivnit celkové portfolio? Přemýšlím také nad tím, jestli by bylo rozumné investovat do různých typů NFT, jako jsou umělecká díla nebo herní předměty. Jak moc důležité jsou znalosti o umění nebo herním průmyslu, pokud chci investovat do těchto oblastí? A ještě jedna věc – co říkáte na likviditu NFT? Jak snadné je je prodat zpět, když budu potřebovat hotovost? Odpovědi na tyto otázky by mi pomohly lépe pochopit, jak začít s diversifikací investic pomocí NFT a jestli je to vůbec dobrá cesta.

170 slov
1.7 minut čtení
27. 1. 2025
Karel Brabec
Karel Brabec

Diverzifikace investic přes NFT je určitě zajímavá cesta, ale má pár háčků, na který bys měl dávat pozor. Nejprve zvaž, co chceš koupit – umění, herní předměty nebo třeba virtuální nemovitosti. Každý typ má svoje specifika a trhy se dost liší. Pro nákup NFT jsou populární platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tyhle jsou většinou user-friendly, ale můžeš narazit na různé poplatky za transakce, takže si to pohlídej.

Co se týče volatility, tak trh s NFT je fakt divoký, ceny můžou skákat jak blázen. Proto bych doporučil investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Likvidita není tak skvělá jako u jiných aktiv – prodávat NFT zpět může být občas složitější, záleží na poptávce a trendu. Mít nějaké znalosti o umění nebo herním průmyslu ti určitě pomůže, ale není to nutnost. Spíš si dej pozor na trendy a co lidi kupují.

Zkus se podívat na komunity kolem NFT a zapoj se do diskuzí, to ti může hodně pomoct pochopit situaci. Hlavně se nenechej unést hypeem, radši si udělej vlastní průzkum.

168 slov
1.7 minut čtení
1. 11. 2024
Žaneta Kovářová
Žaneta Kovářová

Diverzifikovat investice přes NFT určitě jde, ale je tu spousta věcí, co zvážit. Ty nejlepší platformy pro nákup NFT jsou třeba OpenSea nebo Rarible, ale je jich víc. Co se týče volatility, tak trh s NFT může být fakt bláznivý. Ceny skáčou nahoru a dolů, takže s tím musíš počítat. Pokud se ti nedaří prodat nějaké NFT, tak to může tvůj portfolio poškodit, protože hodnota tvých aktiv může klesat. Hlavně si dej pozor na likviditu – některé NFT se prodávají snadno, jiné vůbec. Investice do různých typů jako umění nebo herní předměty má smysl, ale znalosti o těchto oblastech ti pomůžou udělat lepší rozhodnutí. Nakonec, když budeš potřebovat cash, může být obtížné rychle prodat NFT za dobrou cenu, takže plánuj dopředu.

121 slov
1.2 minut čtení
3. 6. 2024
Oldřich Bárta
Oldřich Bárta