Charts.cz/Fórum/Jaká ETF budou výhodná za 5 let?

Jaká ETF budou výhodná za 5 let?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na váš názor ohledně ETF, které by mohly být výhodné v horizontu pěti let. Vím, že investování do ETF může být skvělý způsob, jak diverzifikovat své portfolio a snížit riziko, ale jsem si vědom toho, že trhy se neustále mění a je těžké předvídat, co se stane v budoucnosti. Mám zájem o různé sektory – technologie, obnovitelné zdroje, zdravotnictví, a možná i něco z oblasti kryptoměn. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké konkrétní tipy nebo ETF fondy, které považujete za perspektivní. Jaké faktory byste brali v úvahu při výběru těchto fondů? Myslíte si, že je dobré sledovat trendy a novinky v průmyslu? Rád bych slyšel vaše názory a doporučení od těch, kteří mají s investováním do ETF zkušenosti. Klidně uvádějte i vaše osobní zkušenosti nebo příklady ETF, které vám přinesly dobré výsledky. Děkuji!

139 slov
1.4 minut čtení
16. 1. 2024
Tomáš Duchoň
Tomáš Duchoň

Tak já bych se zaměřil na pár sektorů, které určitě mají potenciál. Technologie jsou samozřejmě jasná volba, tam bys mohl zkusit ETF jako QQQ, který sleduje Nasdaq. Pokud jde o obnovitelné zdroje, tak třeba iShares Global Clean Energy ETF vypadá slibně. Zdravotnictví je také dobrý tah – SPDR S&P Biotech ETF by mohl být zajímavý, hlavně s tím, jak rychle se vyvíjí biotechnologie. Co se týče kryptoměn, tam bys mohl zkusit něco jako Bitwise 10 Crypto Index Fund, ale tam už je to trošku riskantní. Nezapomínej sledovat trendy a novinky, to ti může hodně pomoct v rozhodování. Osobně jsem měl dobrou zkušenost s ETF, co investují do AI a technologií. Když se díváš na fondy, koukni se na jejich výkonnost, poplatky a to, jak dobře kopírují trh. Držím palce!

129 slov
1.3 minut čtení
5. 8. 2024
Viktor Malý
Viktor Malý

Když se dívám na ETF, co by mohly být zajímavé za pět let, tak určitě doporučuju zaměřit se na technologie. Fondy jako QQQ nebo VGT vypadají dobře, protože technologický sektor má pořád hodně prostoru pro růst. Pak jsou tu obnovitelné zdroje energie, třeba ICLN nebo TAN, což je podle mě taky solidní sázka, protože svět se obrací více k udržitelnosti. Zdravotnictví je další oblast, kde by mohly ETF jako XLV nebo VHT přinést zajímavé výnosy, zejména s rostoucí poptávkou po zdravotních službách a nových technologiích.

Co se týče kryptoměn, tam bych byl opatrnej. Je spousta volatility, ale fondy jako BITO (který sleduje Bitcoin) by mohly být zajímavé pro diversifikaci. Při výběru ETF je dobrý sledovat trendy v průmyslu a mít přehled o tom, co se děje na trhu. Nezapomínej taky na náklady a poplatky spojené s těmi fondy, to může hodně ovlivnit výnosy.

Celkově bych doporučil nějaké základní ETF na široký trh pro stabilitu a k tomu přihodit pár specializovaných, co máš rád. Důležitý je to mít dobře rozložený a nelítat za každou novinkou bez rozmyslu.

174 slov
1.7 minut čtení
23. 8. 2024
Rudolf Fojtík
Rudolf Fojtík