Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší ETF pro dlouhodobé investice na rok 2025?

Jaké jsou nejlepší ETF pro dlouhodobé investice na rok 2025?

Zajímám se o dlouhodobé investování a chtěl bych se zeptat, jaké ETF budou podle vás nejlepší volbou pro rok 2025. Mám na mysli investice, které mají potenciál růst v horizontu několika let. Vím, že trh s ETF se neustále vyvíjí a objevují se nové trendy, takže by mě zajímaly jak osvědčené fondy, tak i ty novější, které by mohly mít dobrý výkon. Jaké sektory nebo oblasti byste doporučili? Mám nějaké základní znalosti o investování, ale rád bych slyšel názory lidí, kteří mají více zkušeností. Je důležité zaměřit se na konkrétní regiony, jako je třeba USA nebo Evropa, nebo je lepší diversifikovat investice do různých oblastí? Myslíte si, že je dobré zahrnout do portfolia i ETF zaměřené na technologie nebo ekologické trendy? V poslední době se hodně mluví o udržitelných investicích a ESG faktorech, tak mě zajímá, jestli byste doporučili nějaká ETF právě v tomto směru. Budu vděčný za jakékoli tipy nebo doporučení, protože bych chtěl mít jasno v tom, jakým směrem se ubírat. Díky moc!

165 slov
1.7 minut čtení
19. 7. 2024
Alena Hladíková
Alena Hladíková

Tak na tohle je těžký odpovědět, ale zkusím. Když se dívám na ETF, co by mohly mít šanci do roku 2025, tak určitě bych doporučil něco zaměřeného na technologie. Například fondy jako QQQ nebo VGT, ty mají vždycky potenciál, protože tech firmy pořád rostou a inovují.

Další věc je ESG. V poslední době se dost mluví o udržitelných investicích, takže ETF jako SUSA nebo CNRG by mohly být zajímavý pro dlouhodobý růst a navíc to vypadá dobře z pohledu společenské odpovědnosti.

Ohledně regionů, USA jsou sice king, ale Evropu bych taky nezatracoval, třeba fondy jako VGK nebo FEZ mají svoje výhody. A diversifikace je podle mě klíčová, takže klidně zkombinuj různé sektory a regiony. Je dobrý mít aspoň nějakou expozici na různých místech.

Celkově platí – research, research a zase research. Dobrý je sledovat trendy a taky se podívat na poplatky těch ETF. Ale hlavně investuj do toho, čemu rozumíš a co tě zajímá.

153 slov
1.5 minut čtení
22. 12. 2024
Oldřich Kalous
Oldřich Kalous

Jasně, dlouhodobý investiční horizont je fajn. Pokud jde o ETF, tak bych se zaměřil na ty s technologií a ekologií. Například ARKK (ark innovation) je super pro tech akcie, ale pozor na volatilitu. Pak tu máme třeba i S&P 500 ETF (SPY), to je taková klasika, což je vždycky dobrý základ.

Co se týče ekologických trendů, podívej se na iShares Global Clean Energy ETF (ICLN). V poslední době to s obnovitelnými zdroji roste, takže tam bys mohl být v plusu.

S diversifikací to chce trochu štěstí, ale já bych šel do různých sektorů – technologie, zdraví, čím víc rozložíš riziko, tím lépe. USA jsou silné, ale nezapomeň na Evropu nebo asijské trhy, pokud chceš víc rozšířit portfolio.

ESG faktory jsou aktuální téma, takže se podívej na fondy jako SPYG nebo SUSA, které se zaměřují na udržitelné společnosti. To může být taky dobrý směr.

Celkově sleduj trendy a buď otevřený novinkám. Investování je dost o tom vědět, co se teď děje a jak to ovlivňuje budoucnost.

165 slov
1.7 minut čtení
24. 10. 2024
Irena Brožová
Irena Brožová