Charts.cz/Fórum/Co znamená zelená a červená svíčka v grafu?

Co znamená zelená a červená svíčka v grafu?

Když se dívám na grafy, často vidím ty barevné svíčky, což mě nutí přemýšlet, co vlastně znamenají. Vím, že se často mluví o zelených a červených svíčkách, ale stále mi není úplně jasné, co to přesně značí. Je to něco jako ukazatel, jestli cena roste nebo klesá? Vím, že když je svíčka zelená, tak by to mohlo znamenat, že cena vzrostla oproti předchozí hodnotě, ale co se stane, když je červená? Znamená to, že investice ztrácí hodnotu nebo je to jen dočasné? A co když jsou ty svíčky různě dlouhé? Možná to má nějaký význam v tom, jak silný byl pohyb ceny? Jak můžu lépe porozumět tomu, co mi tyto grafy vlastně říkají? Zajímalo by mě také, jaké další faktory bych měl brát v úvahu při analýze těchto grafů a jestli existují nějaké tipy pro začátečníky. Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak interpretovat tyto vizuální informace a jak na základě nich udělat lepší investiční rozhodnutí.

157 slov
1.6 minut čtení
8. 12. 2022
Jarmila Jonášová
Jarmila Jonášová

No jasně, to jsou svíčkové grafy. Zelená svíčka znamená, že cena vzrostla oproti předchozí uzavírací ceně. Takže když vidíš zelenou, je to dobrý signál – investice je v plusu. Naopak červená svíčka značí pokles ceny. To neznamená, že to musí být katastrofa, může to být jen dočasné, ale ukazuje to, že trh v daném okamžiku klesl.

Délka svíčky taky hraje roli. Dlouhé tělo svíčky ukazuje silnější pohyb ceny, takže když máš dlouhou zelenou, znamená to dostatečný růst a naopak s dlouhou červenou silný pokles. Když je tělo krátké, tak to může znamenat menší volatilitu a víc stabilní trh.

Při analýze grafů je dobré koukat i na další faktory jako objem obchodování nebo trendy v delším časovém horizontu. Třeba sledovat, jak se cena chovala v minulosti a jestli tam nejsou nějaké vzory.

Pro začátečníky bych doporučil se učit o různých typech svíček a co znamenají. Vždycky si dej pozor na tržní zprávy a události, které můžou ovlivnit cenu. To ti může pomoct udělat rozumnější rozhodnutí.

161 slov
1.6 minut čtení
13. 6. 2023
Dominik Vítek
Dominik Vítek

Zelená svíčka znamená, že cena vzrostla oproti otevření, zatímco červená ukazuje pokles. Takže když vidíš zelenou, je to ok, cena šla nahoru. Červená ale neznamená vždy konec světa, může to být jen dočasný pokles. Délka svíčky ti ukazuje sílu pohybu – dlouhá zelená svíčka značí silný růst, zatímco dlouhá červená zase silný pokles. Taky si všímej stínů svíček, ty ukazují kolísání ceny během daného období. Při analýze grafů se neboj koukat i na další faktory jako objemy obchodů nebo trendy, to ti může dost pomoct v rozhodování. Svič se v tom a časem to budeš mít víc v malíčku.

99 slov
1 minut čtení
11. 10. 2024
Dominik Jirka
Dominik Jirka