Charts.cz/Fórum/Jak číst candlestick grafy, pokud jsem začátečník?

Jak číst candlestick grafy, pokud jsem začátečník?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak vlastně číst candlestick grafy, když jsem v tomhle tématu úplný nováček. Vím, že tyto grafy jsou hodně populární mezi investory a obchodníky, ale když na ně koukám, tak mám pocit, že je v tom spousta informací, které mi unikají. Jak se vlastně určuje cena otevření a zavření? Co znamenají barvy svíček a jak je to s tím, co představují stíny? Slyšel jsem také o různých vzorcích, které se na těch grafech dají vidět, ale nevím, jak je rozpoznat a co mi říkají o tržních trendech. Mohli byste mi prosím vysvětlit základy candlestick analýzy a jak ji využít při obchodování? Případně jestli existují nějaké tipy pro úplné začátečníky, abych se mohl lépe orientovat v těchto grafech a neztratil se v tom moři dat? Děkuji moc za pomoc!

133 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Barbora Švábová
Barbora Švábová

Svíčkové grafy jsou fakt důležitý a když se do toho dostaneš, uvidíš, že to má smysl. Takže k základům: každá svíčka ukazuje, jak se cena akcie nebo nějakého aktiva vyvíjela v určitém časovém úseku. Cena otevření je ta, kde svíčka začíná, cena zavření je tam, kde končí. Když je zavírací cena vyšší než otevírací, svíčka je obvykle zelená (nebo bílá), když nižší, tak červená (nebo černá). Barvy svíček ti dávají rychlý přehled o tom, jestli trh roste nebo klesá.

Stíny, co vidíš nad a pod tělem svíčky, ukazují nejvyšší a nejnižší cenu během daného období. Dlouhý stín může znamenat, že trh měl silný tlak směrem nahoru nebo dolů, ale nakonec se vrátil na nižší úroveň.

Co se vzorců týče, existuje jich spousta - dvojitý vrchol, hlava a ramena atd. Tyhle vzory ti můžou napovědět o možných obratech trendu nebo pokračování. Nejlepší je začít s pár základními a postupně se učit rozpoznávat víc.

Pro začátek zkus sledovat grafy a číst o různých typech svíček a jejich vzorcích. Postupně se ti to dostane pod kůži. Nezapomeň sledovat i objem obchodování, to může hodně změnit situaci. A hlavně buď trpělivý a nevzdávej to!

188 slov
1.9 minut čtení
8. 10. 2024
Robert Průcha
Robert Průcha

Čtení candlestick grafů je základní dovednost pro obchodníky, ale není to tak složité, jak to vypadá. Každá svíčka na grafu ukazuje cenu otevření, zavření, nejvyšší a nejnižší cenu během určitého časového období. Pokud je svíčka zelená (nebo bílá), znamená to, že cena zavření je vyšší než cena otevření, což naznačuje růst. Naopak červená (nebo černá) svíčka znamená pokles ceny.

Stíny (neboli knot) na svíčkách ukazují cenové pohyby nad a pod otevírací a zavírací cenou. Dlouhý stín nahoru může znamenat silný tlak prodávajících, zatímco dlouhý stín dolů ukazuje na tlak kupujících.

Co se týče vzorců, existuje spousta různých typů jako je doji, hammer nebo engulfing patterny. Tyto vzorce ti mohou napovědět o možných obratech trendu nebo pokračování. Je dobrý nápad si je pořádně prostudovat a sledovat je ve svých grafech.

Když začínáš, doporučuji soustředit se na základní vzorce a sledovat celkové tržní trendy. Zkus si třeba vybrat jeden časový rámec (např. 1H nebo 1D) a zaměřit se na něj, než přejdeš na složitější analýzy. A hlavně trénuj v demu, tam si můžeš vše vyzkoušet bez rizika.

173 slov
1.7 minut čtení
10. 1. 2025
Karolína Hradilová
Karolína Hradilová