Charts.cz/Fórum/Můžu si odečíst nějaké náklady spojené s investicemi do dividend?

Můžu si odečíst nějaké náklady spojené s investicemi do dividend?

Zajímalo by mě, jestli existují nějaké možnosti, jak si odečíst náklady, které mi vznikly při investování do dividendových akcií. Mám na mysli třeba poplatky za obchodování, nebo různé administrativní náklady, které se s tím vážou. Občas mám pocit, že tyto výdaje mohou být docela vysoké a ráda bych věděla, jestli je možné je nějakým způsobem zahrnout do daňového přiznání. Slyšela jsem, že někteří lidé si dokonce odčítají náklady na poradenství nebo školení, které absolvovali, aby se stali lepšími investory. Jak je to ale s těmi dividendami? Nejde mi o žádné složité výpočty nebo právní záležitosti, ale spíš o praktické zkušenosti od lidí, kteří už s tím mají nějaké zkušenosti. Také by mě zajímalo, zda je rozdíl mezi tím, jak to funguje v různých zemích nebo jestli se na to vztahují nějaké specifické zákony. Vím, že investování do dividend je skvělý způsob, jak budovat pasivní příjem, ale rád bych měl jasno i v tomhle aspektu. Co říkáte?

156 slov
1.6 minut čtení
6. 8. 2023
Eva Kuchařová
Eva Kuchařová

Jo, náklady spojené s investicemi do dividend ti fakt můžou přinést nějaké úlevy na daních, ale záleží na tom, jak to máš nastavený. Třeba poplatky za obchodování, co platíš při nákupu akcií, bys měla být schopná si odečíst. Takže pokud koupíš akcie a zaplatíš za to poplatky, tak se to může hezky promítnout do tvého zdanitelného příjmu.

Jinak co se týče administrativních nákladů nebo poradenství – to už je trošku složitější. Některé země dovolují odpočet výdajů na školení nebo konzultace, ale zase záleží na legislativě v tvé zemi. Třeba v Česku to není úplně běžné, ale rozhodně stojí za to si to ověřit.

Každopádně doporučuju se poradit s účetním nebo daňovým poradcem, protože každý má jinou situaci a oni ti mohou říct, co všechno si můžeš odečíst a co ne. A jo, je pravda, že pravidla se liší mezi různými státy, takže pokud investuješ v zahraničí, tak bacha na specifika tamní legislativy.

152 slov
1.5 minut čtení
28. 1. 2024
Jitka Němcová
Jitka Němcová

Jo, určitě, můžeš si odečíst některé náklady spojené s investicemi do dividendových akcií. V podstatě platí, že náklady jako poplatky za obchodování nebo administrativní výdaje by měly být zahrnuty do celkových nákladů na investici, což ti může snížit daňový základ. Taky pokud třeba platíš za poradenství nebo školení na investování, to bys měla mít jako odčitatelnou položku – ale je dobrý mít všechny doklady a účty, aby sis to mohla obhájit při kontrole. Samozřejmě, jak to funguje, se liší podle země. V ČR je to tak, že musíš mít vše řádně zdokumentovaný a dodržovat zákony o daních z příjmu. Takže doporučuji si projít pokyny od finanční správy nebo se poradit s účetním, abys měla jistotu, že všechno děláš správně. Vždycky je lepší mít jasno.

124 slov
1.2 minut čtení
21. 6. 2024
Marek Švanda
Marek Švanda